ГоловнаСуспільствоЖиття

Зеленський зустрівся з колишніми студентами, яких побив "Беркут" на Євромайдані (оновлено)

Вони розповіли йому, з чого починалася революція.

Зеленський зустрівся з колишніми студентами, яких побив "Беркут" на Євромайдані (оновлено)
Фото: president.gov.ua/

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з колишніми студентами, організаторами і учасниками Євромайдану, які постраждали в ніч розгону з 29 на 30 листопада 2013 року.

Він подякував їм за те, що вони відгукнулися на його пропозицію прибути на зустріч, йдеться на сайті Офісу президента.

"Мені завжди було цікаво, що зараз роблять люди, з яких все це почалося. З яких почалася революція", - заявив Зеленський.

У пресслужбі повідомили, що присутні на зустрічі розповіли президенту, як починався Майдан. Також вони закликали Зеленського під час зустрічі в нормандському форматі не погоджуватися на вибори на Донбасі "під дулами автоматів". Активісти підкреслили, що хочуть повернути окуповані території, але не ціною поступок державного суверенітету.

"Свобода і гідність важливіші не тільки від іміджу, а навіть від життя. І наші хлопці на фронті це показали", - зазначили активісти.

Присутній на зустрічі Роман Ратушний на своїй сторінці у Facebook написав, що з президентом обговорювали й ситуацію із забудовою Протасового яру. Він зазначив, що через цю скандальну забудову йому погрожував нинішній заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов.

Ратушний переказав діалог із президентом з приводу цієї ситуації:

- Він вам погрожував? Ну, він погрожував же до призначення.

- Так, але судячи з плівок із кабінету Труби [голови ДБР], Смирнов уже після призначення курирує інтереси Корбана [бізнесмен, ексзаступник голови Дніпропетровської ОДА].

- Ну погрожував же він вам до призначення.

Нагадаємо, в річницю першого розгону активістів Майдану Зеленський через соцмережі звернувся до безпосередніх учасників тих подій і запросив їх на зустріч.

Як відомо, вранці 30 листопада на Майдані Незалежності мирний мітинг на підтримку євроінтеграції жорстоко розігнав "Беркут". Протестувальники мусили рятуватися втечею, частина з них сховалася в Михайлівському монастирі. Протягом розгону затримали десятки людей, багато хто потрапив до лікарень із травмами, заподіяними силовиками.

Офіційна причина розгону мітингу - встановлення на Майдані новорічного ярмарку та ялинки. Після цього протести почалися з новою силою і переросли в той Майдан, який, зрештою, привів до повалення влади Віктора Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram