ГоловнаСуспільствоЖиття

Підконтрольний РФ Верховний суд Криму залишив активіста Приходька в СІЗО

Він залишиться в СІЗО щонайменше до 10 грудня.

Підконтрольний РФ Верховний суд Криму залишив активіста Приходька в СІЗО
Олег Приходько
Фото: "Крым.Реалии"

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму відмовив у задоволенні апеляційної скарги на рішення Київського районного суду Сімферополя, згідно з яким для українського активіста Олега Приходька обрали як запобіжний захід утримання під вартою.

Відповідне рішення виніс суддя Костянтин Караваєв, повідомляє "Кримський процес".

За підсумками засідання активіст залишиться в СІЗО щонайменше до 10 грудня 2019 року. Там само він зустріне свій 61 день народження 21 листопада.

Приходько брав участь у засіданні за допомогою відеоконференцзв'язку. Його адвокат Назім Шейхмабетов клопотав про виключення з постанови доказів, отриманих у результаті оперативно-розшукових заходів. Адвокат пояснив, що органами слідства не були своєчасно подані документи, які підтверджують законність проведення обшуку.

Сам Приходько заявив, що вибухові речовини йому підкинули, намірів підривати адміністрацію міста Саки він не мав, а переслідування мають політичний характер з метою залякати його, його родину та інших жителів Криму.

Прокурорка Аметова наполягала на відмові в задоволенні апеляції, оскільки суд першої інстанції прийняв рішення законно й обґрунтовано, взявши до уваги всі обставини справи.

Нагадаємо, Приходька затримали 9 жовтня 2019 року після обшуку в його будинку в селищі Горіхове Сакського району. У його гаражі співробітники ФСБ виявили тротилову шашку із запалом для ручних гранат у металевій оболонці з-під вогнегасника з елементами ураження у вигляді зварювальних електродів. Проти нього порушено кримінальну справу за підозрою в підготовці підриву будівлі міської адміністрації міста Саки.

8 червня 2016 року Олега Приходька вже затримувало ФСБ в анексованому Криму. Причиною затримання стали українські номерні знаки на автомобілі, не змінені на російські після 1 квітня 2016 року згідно з російським законодавством.

8 лютого 2019 року співробітники ФСБ обшукували будинок Приходька в селі Горіхове. Тоді в нього вилучили українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD. Портрет Бандери перевіряли на екстремізм.

Крім того, в червні 2019 року Приходька оштрафували на 2 тисячі рублів через український прапор у його дворі. Його визнали винним за статтею "Пропаганда або публічна демонстрація нацистської атрибутики чи символіки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram