ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Ужгороді виявили ще двох носіїв дифтерії, загальна кількість збільшилася до 17 осіб

Усі пацієнти - студенти, вони в задовільному стані.

В Ужгороді виявили ще двох носіїв дифтерії, загальна кількість збільшилася до 17 осіб
Фото: Pixabay

В Ужгороді 27 жовтня госпіталізували ще двох носіїв дифтерії. Клінічні ознаки хвороби в них не проявилися, але їх усе одно поклали в лікарню для спостереження.

Про це йдеться на сайті Ужгородської міської ради.

Усього в обласній клінічній інфекційній лікарні перебувають 17 студентів Ужгородського національного університету. П'ятнадцятьом хворим проводять антибіотикотерапію, яка триватиме два тижні, після чого їх повторно обстежують. Усі вони перебувають у задовільному стані.

Усього за останні 4 дні в Ужгороді проти дифтерії зробили щеплення 3600 осіб (приблизно 3% населення міста).

Нагадаємо, головний засіб у боротьбі з дифтерією - вакцинація.

Безкоштовна, закуплена за державні гроші вакцина від дифтерії є у всіх медустановах України, які працюють на первинному рівні. Дорослим вводять комплексну вакцину від дифтерії і правця - АДС-М. Імунітет від дифтерії і правця тримається 10 років, кожні десять років вакцинацію потрібно повторювати. Дітям вводять комплексну вакцину від коклюшу, дифтерії та правця АКДС згідно з календарем вакцинації. Вона також доступна у всіх установах країни - як у державних, так і в приватних - у приватних можна знайти також п'яти і шестивалентну вакцину, в складі яких є протидифтерійний компонент.

Дифтерія - інфекційна хвороба, викликана бактерією Corynebacterium diphtheriae. Її ознаки і симптоми зазвичай проявляються через 2-5 днів після зараження і варіюються від легких до важких. Найчастіше симптоми наростають поступово, починаючи з болю в горлі та підвищення температури тіла. У важких випадках бактерії виробляють токсин, що викликає формування потовщеного сіруватого або білого нальоту в горлі. Наліт може стати причиною обструкції дихальних шляхів, утруднюючи дихання і ковтання і викликаючи "гавкаючий" кашель. Можливий набряк шиї, частково викликаний збільшенням лімфовузлів.

Токсин може також проникати в кровотік, викликаючи різні ускладнення, в тому числі запальні ураження і пошкодження серцевого м'яза, запальні ураження нервів, порушення функції нирок і кровотечу на тлі пониженого вмісту тромбоцитів у крові. Поразка м'язів серця може призводити до порушень серцевого ритму, а запальні ураження нервів можуть викликати параліч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram