ГоловнаСуспільствоЖиття

Американська астронавтка приїхала на історичну батьківщину батька в село Якимів біля Львова

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер народилася в США в україно-німецькій родині.

Фото: facebook.com/usdos.ukraine

Американська астронавтка Гайдемарі Стефанишин-Пайпер в неділю з'їздила на історичну батьківщину свого батька в село Якимів у Львівській області. Про це повідомила пресслужба американского посольства.

"Гайді пишається своїм українським корінням і щиро раділа можливості відвідати Якимів, щоб більше дізнатися про своє минуле. Це була дуже тепла та щира зустріч", - ідеться у фейсбуці посольства. 

Фото: facebook.com/usdos.ukraine

Фото: facebook.com/usdos.ukraine

Фото: facebook.com/usdos.ukraine

Батько Стефанишин-Пайпер, Михайло Стефанишин, народився в Україні, а під час Другої світової війни був висланий на примусові роботи до Німеччини. Після закінчення війни він одружився з німкенею, і разом вони емігрували в США. Там у них народилася дочка і троє синів, яких вони виховували в українських традиціях. Гайдемарі відвідувала українську школу, була членом "Пласту" і розмовляє по-українськи.

Вона зробила два польоту в космос в 2006 і 2008 роках. Виконала п'ять виходів у відкритий космос загальною тривалістю 33 години 42 хвилини.

Стефанишин-Пайпер приїхала в Україну з нагоди Всесвітнього тижня космосу. Вона вже була в Харкові, Києві, Житомирі, а 14 жовтня виступить у Львові.

Це її другий візит в Україну. Раніше вона приїжджала 2007 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram