ГоловнаСуспільствоЖиття

Правозахисники представили карту розслідувань нападів на активістів

З початку цього року Центром громадянських свобод було зафіксовано близько 70 випадків різних інцидентів.

Фото: Макс Требухов

У Києві правозахисники представили інтерактивну карту, яка дозволить відстежувати перебіг розслідування нападів та інших видів переслідування громадських активістів по всій країні.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

З початку цього року Центром громадянських свобод було зафіксовано близько 70 випадків різних інцидентів, які візуально зображені на інтерактивній карті.

"Уперше в Україні створюється онлайн-інструмент, який дасть можливість отримати конкретні відповіді на цілу низку запитань. Як реагують державні органи на такі справи? У чому виникають проблеми з розслідуванням на прикладах конкретних кейсів? Чи завжди громадські активісти звертаються по захист?" - заявили правозахисники.

Відзначають, що трагічна смерть херсонської активістки Катерини Гандзюк уперше змусила всіх звернути належну увагу на переслідування громадянського суспільства. Складений її друзями та адвокатами постраждалих список на той момент уже налічував 55 нападів, які мали місце в 2017-2018 роках.

Інтерактивну карту запускають у тестовому режимі, тому її функціонал буде поступово ускладнюватися. На цей момент карта вже дозволяє подивитися, як оцінюють стан розслідування нападів правоохоронні органи і самі активісти. Центр громадянських свобод продовжить збирати відгуки та пропозиції щодо вдосконалення роботи карти.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року в центрі Херсона Катерину Гандзюк облили кислотою. 4 листопада вона померла в лікарні. Після смерті Гандзюк у Верховній Раді створили тимчасову слідчу комісію для розслідування нападів на громадянських активістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram