ГоловнаСуспільствоЖиття

У Луганській області протестують гірники шахт "Новодружеська" і "Гірська"

Гірники вимагають виплатити їм зарплати.

У Луганській області протестують гірники шахт "Новодружеська" і "Гірська"
Фото: пресс-служба президента

У Луганській області страйкують гірники шахт "Новодружеська" і "Гірська", вимагаючи виплатити борги по зарплаті. З другої половини дня до них готові приєднатися колеги з шахти ім. Г. Капустіна. Про це на фейсбуці повідомив глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

"Сьогодні в першу зміну припинили видобуток вугілля гірники ВП "Шахта "Новодружеська", яка входить до складу ПАТ "Лисичанськвугілля". Вони відмовляються приступати до роботи, вимагаючи погашення заборгованості по заробітній платі", - йдеться у повідомленні.

Гірникам трьох шахт цього об'єднання заборгували 120 мільйонів гривень.

На шахті "Гірська" ДП "Первомайськвугілля" гірники не спускаються у забій вже другу добу. У них аналогічна вимога - погашення заборгованості з виплати зарплати.

"Шахтарі налаштовані рішуче. А тому, якщо їм найближчим часом не заплатять зароблене важкою працею, протестні дії вони готові перенести у столицю", - підкреслив Волинець.

Нагадаємо, протягом 2016-2018 років в Україні діяла методика "Роттердам+", згідно з якою вартість вугілля визначалася на основі імпортного паритету (базисом був індекс API2 європейського вугільного хаба "Амстердам-Роттердам-Антверпен"). Застосування формули "Роттердам+" наблизило ціни вугілля, видобутого держшахтами, до реального ринкового рівня. Згідно з інформацією М. Волинця, за 2016-2018 роки завдяки формулі "Роттердам+" додаткові доходи держшахт становили близько 10 млрд. грн. Дія "Роттердам+" припинилася 1 липня 2019 року, коли в Україні було введено вільний ринок електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram