ГоловнаСуспільствоЖиття

Легалізацію медканабісу заблокував Аваков, - Супрун

Аваков заблокував проєкт змін, оскільки нібито треба було змінювати Кримінальний кодекс.

Легалізацію медканабісу заблокував Аваков, - Супрун
Фото: Макс Левин

МОЗ подавало на останні засідання уряду Гройсмана проєкт змін до постанови Кабміну з метою легалізації медканабісу в країні, однак міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заблокував розгляд.

Про це повідомила ексглава МОЗ Уляна Супрун під час акції прощання з командою міністерства в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми на останнє засідання уряду подали зміни в постанову, щоб медичний канабіс був доступний для пацієнтів. Всі погодили - СБУ, МЕРТ, Мінфін, ми. Єдиний, хто заблокував, це був Аваков і МВС", - сказала Супрун.

Вона зазначила, що легалізація медканабісу не вимагає внесення змін до Кримінального кодексу.

"Двічі ми передавали і двічі вони відмовилися, адже, за їхніми словами, треба було змінити Кримінальний кодекс. Це неправда, тому що це медичний канабіс і його, як і інші наркотики, використовувані як ліки, може контролювати Держлікслужба", - заявила Уляна Супрун.

Нагадаємо, Уляна Супрун виступала за легалізацію канабісу для застосування з медичною метою. Вона зазначила, що медичний канабіс має безліч доведених лікувальних і паліативних ефектів і дозволений в 25 штатах США, Австралії, Канаді, його використання давно врегульовано у багатьох європейських країнах.

Відповідна петиція набрала необхідні 25 тис. підписів. Після цього 20 травня в Раді був зареєстрований законопроєкт №10313, що передбачає легалізацію медичної марихуани, на його підтримку виступили понад 100 депутатів. Законопроєкт повинні були розглянути на першому пленарному засіданні Ради після реєстрації, його включили до порядку денного, але черга до проєкту закону так і не дійшла.

За інформацією Української асоціації медичного канабісу, відсутність доступу українських громадян до медичного канабісу "порушує конституційне право близько 2 млн громадян на життя і доступ до ефективного лікування".

Петиція, зокрема, вимагає законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісом під час лікування хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту і ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу і багатьох інших важких хвороб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram