ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін скерував 1 млрд грн у медустанови, де працюють сімейні лікарі

Це пов'язано зі стрімким збільшенням кількості підписаних декларацій із сімейним лікарем.

Кабмін скерував 1 млрд грн у медустанови, де працюють сімейні лікарі
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів перерозподілив 1 млрд грн на оплату послуг у медустановах, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Постанову ухвалили на засіданні уряду сьогодні, 24 липня. Про це повідомляє пресцентр МОЗ.

Рішення прийнято у зв'язку з тим, що виникла потреба в додатковому фінансуванні на гарантованій оплаті послуг первинної медичної допомоги, оскільки вже понад 28 млн українців підписали декларацію із сімейним лікарем і ця динаміка продовжує зростати.

Усі комунальні заклади первинної допомоги перейшли на фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом" - тепер вони отримують кошти за послуги, які надають пацієнтам. Дохід залежить від обсягу роботи. В ефективних закладах первинної допомоги, які долучилися до трансформації, зарплати медичних працівників зросли у 2-4 рази.

Від початку року Національна служба здоров'я України виплатила закладам первинної допомоги понад 9,6 млрд грн згідно з договором.

МОЗ також зазначило, що згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", 70% українців, які підписали декларацію із сімейним лікарем, задоволені своїм фахівцем.

Нагадаємо, восени 2017 року Верховна Рада прийняла медичну реформу. Вона передбачає державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

Київський міжнародний інститут соціології в лютому 2019 року проводив опитування, згідно з яким уже 75% українців підписали декларації із сімейним лікарем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram