ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін затвердив порядок надання статусу УБД ветеранам ОУН-УПА

Рішення приймала комісія Міноборони.

Кабмін затвердив порядок надання статусу УБД ветеранам ОУН-УПА
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів затвердив порядок присвоєння статусу учасників бойових дій ветеранам Української Повстанської Армії (УПА) та Організації Українських Націоналістів (ОУН).

Відповідну постанову Кабмін ухвалив на засіданні в середу, передають "Українські Новини".

Згідно з документом, статус учасника бойових дій надають особам, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у ХХ столітті в складі Української Повстанської Армії, Української Повстанської Армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ", Української Народної Революційної Армії (УНРА), Організації народної оборони "Карпатська Січ", Української Військової Організації (УВО), озброєних підрозділів Організації Українських Націоналістів.

Рішення про присвоєння статусу приймає комісія, створена Міністерством оборони.

Підставою для присвоєння статусу є документи про нагородження і військові звання, фотографії та матеріали періодичних друкованих видань з інформацією про участь у складі організації, архівні матеріали або інші документи, що підтверджують приналежність до організації. У такому разі видається посвідчення учасника бойових дій і нагрудний знак.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що рішення буде фінансуватися в рамках чинних бюджетних програм і витрат, спрямованих на реалізацію та забезпечення прав і гарантій, встановлених законодавством для учасників бойових дій.

За даними Всеукраїнського братства ОУН-УПА імені генерала-хорунжого Романа Шухевича, станом на травень 2018 року чисельність учасників підрозділів ОУН-УПА становила 1 201 особу.

Нагадаємо, в грудні минулого року Петро Порошенко підписав закон, який визнає учасниками бойових дій ветеранів ОУН-УПА. Закон розширив перелік воїнів УПА, які мають право на пільги.

Навесні 2015 року Рада прийняла законопроект про правовий статус і вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у 20 столітті, який визнає її учасниками армію УНР, армію ЗУНР, Карпатської Січі, УВО, ОУН, УПА, Українську головну визвольну раду, Українську Гельсінську групу й інші схожі організації. Цим законом держава визнала, що боротьба за незалежність України у 20 столітті велася з листопада 1917 року по 24 серпня 1991 року.

Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України у 20 столітті визнається наругою над пам'яттю борців за незалежність України, приниженням гідності українського народу і є протиправним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram