ГоловнаСуспільствоЖиття

КСУ відновить розгляд закону про люстрацію цього тижня

Засідання розпочнеться о 10:00 4 липня на закритій частині пленарного засідання.

КСУ відновить розгляд закону про люстрацію цього тижня
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд України продовжить розглядати справу про відповідність Конституції закону "Про очищення влади" (про люстрацію) 4 липня. Про це повідомляється на сайті КСУ.

Нове засідання має розпочатися о 10:00 4 липня на закритій частині пленарного засідання.

Адвокат, голова Громадської ради з питань люстрації при Мін'юсті Тетяна Козаченко, висловила свою стурбованість тим, що суд на цьому засіданні може визнати люстрацію неконституційною.

"Всіх топ посадових осіб Януковича, а зокрема Портнова, Конституційний суд готовий поновити на посаді. У четвер вони поставили на розгляд закон про очищення влади (люстрації) і, очевидно, планують її знести. Повністю", - написала Козаченко у себе на фейсбуці.

Нагадаємо, закон "Про очищення влади" був ухвалений з п'ятої спроби у вересні 2014 року і набув чинності в жовтні 2014 року. Він передбачає, що особи, які обіймають державні посади, що підпадають під люстраційну перевірку, повинні не пізніше, ніж на десятий день з початку проведення перевірки, подати керівнику власноручно написану заяву про згоду на проведення перевірки.

У січні 2015 року депутати Ради, серед яких переважно колишні регіонали, оскаржили в Конституційному суді закон "Про очищення влади". До КСУ надійшло два подання від ЗСУ та одне подання від 47 народних депутатів щодо конституційності деяких положень закону. Згодом суд об'єднав три подання в одне провадження.

Якщо КСУ ухвалить рішення про конституційність закону про люстрацію, під нього потрапить Андрій Богдан, який обіймає зараз посаду голови Офісу президента України. За словами його заступника Руслана Рябошапки - в такому разі Боган буде звільнений.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram