ГоловнаСуспільствоЖиття

Зеленський провів зустрічі з Епіфанієм, Філаретом і Онуфрієм (оновлено)

Церковники привітали майбутнього президента з Великоднем і перемогою на виборах.

Обраний президент Володимир Зеленський 30 квітня провів зустрічі з предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм, почесним патріархом ПЦУ Філаретом і предстоятелем УПЦ Московського патріархату Онуфрієм.

Спочатку відбулася зустріч з Епіфанієм, про неї повідомили у фейсбуці ПЦУ.

"Обраний Президент України Володимир Зеленський і Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший Митрополит Епіфаній зустрічаються в Михайлівському Золотоверхому монастирі м. Києва", - йдеться в повідомленні.

Епіфаній подарував Зеленському репринт Острозької Біблії
Фото: ze2019.com
Епіфаній подарував Зеленському репринт Острозької Біблії

Подробиць зустрічі поки що не повідомляють.

У Міністерстві культури прокоментували зустріч новообраного президента і предстоятеля ПЦУ, зазначивши, що це перша офіційна зустріч Зеленського після оголошення результатів виборів

"У ці хвилини проходить зустріч голови ПЦУ Епіфанія з новообраним президентом Зеленським. Прошу звернути увагу на два принципові моменти. По-перше, зустріч почалася через годину після офіційного оголошення результатів виборів, тобто де-факто це перша офіційна зустріч майбутнього глави держави, чию перемогу щойно офіційно підтвердили. По-друге, Зеленський усі свої зустрічі з релігійними лідерами країни почав саме з розмови з Блаженнішим Епіфанієм. Хіба обидва ці моменти не є яскравим свідченням того, що надії всіх московських «пророків» і їх українських адептів на повне переформатування українського релігійної політики марні?" - написав у Фейсбуці керівник департаменту у справах релігій Мінкульту Андрій Юраш.

Оновлення 17:55. Після зустрічі із Зеленським Епіфаній написав у своєму Twitter, що буде молитися за успіхи новообраного президента.

"Зустрівся з обраним Президентом Володимиром Зеленським. Буду молитися, щоб Бог дав новому Главі держави сил витримати тягар відповідальності за єдність України. Ми повинні разом берегти і примножувати те, що українці вже отримали", - йдеться в його повідомленні.

Прес-служба Зеленського зі свого боку повідомила, що митрополит Епіфаній привітав майбутнього президента з православним святом Пасхи і перемогою на виборах.

Вони говорили про проблеми, які стоять перед Україною, зокрема про багаторічний конфлікт на Донбасі, боротьбу з корупцією та бідністю.

На завершення зустрічі предстоятель ПЦУ подарував Зеленському репринтне видання Острозької Біблії - першого повного друкованого тексту Старого і Нового Заповітів церковнослов'янською мовою, надрукованого в Україні наприкінці XVI століття.

Оновлення 20:30. Пізніше стало відомо, що із Зеленським зустрічався також патріарх Філарет.

Владика привітав Зеленського з обранням, побажав використовувати дану йому владу для добра і вручив пам'ятний подарунок, повідомила прес-служба майбутнього президента.

Фото: ze2019.com

На сайті УПЦ МП повідомляють, що Зеленський приходив і до Онуфрія в митрополичу резиденцію у Феофанії. Митрополит Онуфрій побажав Зеленському божого благословення на шляху служіння Україні та її народові.

Вони обговорювали "ситуацію, яка склалася в релігійній сфері України".

Фото: news.church.ua

Нагадаємо, раніше ПЦУ і її предстоятель Епіфаній привітали Зеленського з Христовим Воскресінням і обранням на посаду голови держави.

30 квітня Центральна виборча комісія оголосила офіційні результати виборів президента України. У другому турі голосування переміг шоумен Зеленський, який набрав 73,22%. Його опонент - чинний президент Петро Порошенко - набрав 24,45% голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram