ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВООЗ позитивно оцінила програму "Доступні ліки"

Деякі категорії препаратів подешевшали на 30-40%.

ВООЗ позитивно оцінила програму "Доступні ліки"
Фото: Depositphotos/DragonImages

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала звіт про роботу української програми "Доступні ліки". За оцінками ВООЗ, ця програма поліпшила доступ українців до лікування, а також дозволила знизити ціни на препарати. Про це повідомляють у прес-центрі МОЗ.

Згідно зі звітом ВООЗ, програма "Доступні ліки" позитивно вплинула на доступ українців до ефективних препаратів, а також на вартість ліків, які входять у цю програму. Зазначено, що після початку дії програми, ціни знизилися в усіх категоріях ліків, окрім препаратів від бронхіальної астми. У деяких категоріях медпрепаратів, ціни знизилися на 30-40%.

МОЗ повідомляє, що завдяки програмі "Доступні ліки" українці змогли лікуватися безперервно і не переривати курс через брак грошей. Уже більш ніж вісім мільйонів осіб скористалися програмою - це половина людей, які страждають на серцево-судинні захворювання, діабет II типу і бронхіальну астму. Для багатьох пацієнтів програма - це єдина можливість отримати необхідне лікування.

Також повідомляють, що зараз за цією програмою можна отримати ліки безкоштовно або з незначною доплатою пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, діабетом II типу і бронхіальною астмою.

Нагадаємо, програма "Доступні ліки" стартувала з 1 квітня 2017 року.

З лютого 2019 року в реєстрі ліків - 258 препаратів. 64 із них пацієнти можуть отримувати абсолютно безкоштовно. Найдешевший препарат, який на 100% відшкодовує держава, коштує 4,76 грн, найдорожчий - 898,22 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram