ГоловнаСуспільствоЖиття

В Одесі тривають випробування катерів "Кентавр", які патрулюватимуть Азово-Чорноморський регіон

Після держвипробувань екіпажі катерів виконають стрільби по цілях.

В Одесі тривають випробування катерів "Кентавр", які патрулюватимуть Азово-Чорноморський регіон
Два катера типа "Кентавр"
Фото: mil.gov.ua

Військово-морські сили України продовжують випробування двох десантно-штурмових катерів "Кентавр", які згодом патрулюватимуть Азово-Чорноморський регіон.

Про це повідомляють на сайті Міністерства оборони.

"Відзначають, що після успішного завершення держвипробувань до сил постійної бойової готовності ВМС ЗСУ приєднаються два десантно-штурмові катери типу «Кентавр», побудовані на замовлення Міноборони на суднобудівному підприємстві Завод «Кузня на Рибальському»", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що застосування цих катерів в Азово-Чорноморському регіоні значно підвищить боєздатність вітчизняного флоту і розширить географію їх використання.

Фото: mil.gov.ua

"Уже завершено заводські випробування катерів типу «Кентавр». Зараз триває підготовка до проведення державних випробувань. Катери вже кілька разів протестовані в акваторії Чорного моря - біля берегів Одеської області. Перші враження дуже хороші - вони доволі маневрені, швидкісні, стійкі до морських хвиль. Навіть під час шторму в три бали катери впевнено маневрують і дають максимальні швидкості - до 40 вузлів. Як далі покажуть себе під час державних випробувань, у тому числі щодо застосування зброї, покаже час", - зазначив представник суднобудівного підприємства Леонід Бабак.

Він також на "відмінно" оцінив технічні характеристики швидкості та маневреності катерів.

Фото: mil.gov.ua

"Катери побудовано за стандартами НАТО, тому значно відрізняються від інших кораблів або катерів національних ВМС радянського виробництва. Система управління працює в автоматичному режимі. На борту якісно працює як радіолокаційна станція, так і сучасне навігаційне обладнання. На екранах планшетів чітко відображена вся інформація про поточну надводну обстановку. До того ж катери є малопомітними для засобів стеження супротивника", - зазначив Бабак.

Серед головних переваг "кентаврів" - броньований корпус, автономність плавання, малопомітність у морі через невеликі розміри, маневреність на ходу і під час розворотів, оснащення озброєнням, достатнім для знищення маломірних цілей супротивника.

Крім того, в процесі будівництва вдалося збільшити кількість десанту - в катер помістяться 32 військовослужбовці. Нещодавно під час виходу в море підрозділ морської піхоти вже випробував на собі можливості десантного відсіку.

Після держвипробувань екіпажі "кентаврів" також очікує перевірка можливостей їх кормових і носових бойових модулів і виконання стрільб по цілях.

Нагадаємо, "Кентаври" були закладені в грудні 2016 року і спущені на воду у вересні 2018-го. У листопаді минулого року катери прибули в Одесу.

Десантно-штурмовий катер проекту 58181 "Кентавр" розроблений миколаївським державним підприємством "Дослідно-проектний центр кораблебудування" на базі катера проекту 58155 "Гюрза-М". Під час будівництва проект було доопрацьовано, він отримав новий номер 58503. Катер призначений для несення патрульної служби на річках і в прибережних морських акваторіях, доставки, висадки та вогневої підтримки десантів.

Раніше на "Кузні" було побудовано шість малих броньованих катерів проекту "Гюрза-М".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram