ГоловнаСуспільствоВійна

Україна запропонувала РФ провести обмін заручниками за формулою "25 на 25"

Москві надіслано 16-й лист з приводу обміну полоненими.

Україна запропонувала РФ провести обмін заручниками за формулою "25 на 25"
Ирина Геращенко
Фото: depo.ua

Україна запропонувала Російській Федерації 30 березня провести обмін 25 українців, утримуваних РФ, на 25 засуджених в Україні росіян.

Про це заявила перша віце-спікер Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми з Євгеном Кириловичем Марчуком - представником України в Тристоронній контактній групі - надіслали 16-й лист представнику Росії в Тристоронній контактній групі Гризлову з пропозицією 30 березня здійснити звільнення заручників і політв'язнів", - сказала Геращенко.

"Ми пропонуємо, щоб вони негайно забрали 25 росіян в обмін на 25 українців - політв'язнів Кремля. І залишається незмінною наша позиція: забрати 19 наших з окупованих територій, ми готові помилувати 72 сепаратистів", - додала вона.

Геращенко наголосила, що для цього необхідна згода російської сторони.

Нагадаємо, напередодні українська сторона пропонувала провести так званий "малий обмін" українця Павла Гриба на засудженого в Україні росіянина, але РФ не проявила зацікавленості.

27 лютого на засіданні ТКГ у Мінську представники ОРДЛО зірвали засідання гуманітарної підгрупи, на якому порушувалося питання обміну полоненими і звільнення Росією захоплених у Чорному морі моряків. Раніше, 13 лютого, гуманітарна підгрупа також не змогла домогтися успіхів про обмін заручниками.

Останній великий обмін полоненими на Донбасі відбувся в грудні минулого року. Україна тоді віддала 233 людини й отримала 73. При цьому зазначалося, що звільнення полонених не завершене і процес повинен продовжуватися.

Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер висловив надію, що російська сторона почне звільняти українських заручників і полонених після виборів президента України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram