ГоловнаСуспільствоЖиття

Денісова закликала Москалькову відреагувати на психіатричну експертизу українських моряків

Примусове проведення психіатричної експертизи суперечить ст. 17 Женевської конвенції.

Денісова закликала Москалькову відреагувати на психіатричну експертизу українських моряків
Людмила Денисова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової щодо призначення психіатричної експертизи українським військовополоненим морякам.

Про це вона повідомила у Фейсбуці.

"Надіслала звернення уповноваженому з прав людини в РФ Тетяні Москальковій щодо призначення всім захопленим у полон прикордонною службою РФ українським військовим морякам психіатричної експертизи... Я наголошую, що примусове проведення психіатричної експертизи щодо українських військовополонених з боку правоохоронних органів РФ є виключно актом загрози, образи і переслідування, спрямованих на обмеження прав наших моряків", - написала Денісова.

Вона наголосила, що, керуючись нормами міжнародного гуманітарного права, 24 затриманих членів екіпажів можна вважати військовополоненими, які захищені Третьою Женевською конвенцією.

Український омбудсмен зазначила, що в будь-якому випадку вони повинні користуватися статусом військовополоненого доти, поки компетентний трибунал не ухвалить іншого рішення."Зокрема, УВКПЛ нагадує, що з військовополоненими повинні поводитися гуманно, захищати їх від актів залякування і надавати їм необхідну медичну допомогу", - уточнила Денісова.

Омбудсман наполягає, що примусове проведення психіатричної експертизи суперечить ст. 17 Женевської конвенції і є "нічим іншим, як залякуванням і психологічним тиском щодо громадян України, які відмовилися надати зручні для слідства свідчення за сфабрикованою всупереч положенням гуманітарного права справою".

"Сподіваюся на розуміння з боку російського омбудсмена і на відповідне реагування на такі дії з боку правоохоронних органів РФ", - наголосила Денісова.

Нагадаємо, раніше адвокат Микола Полозов повідомив, що російські суди призначили психіатричну експертизу всім військовополоненим морякам.

Українські моряки потрапили в полон після російської агресії в Керченській протоці 25 листопада 2018, троє з них отримали поранення. У РФ моряків звинуватили в незаконному перетині кордону. Українці своєї провини не визнають і вважають себе військовополоненими. Всі моряки перебувають в СІЗО на час проведення російського слідства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram