ГоловнаСуспільствоЖиття

Командувач ВМС про Керченський міст: та кому той міст потрібен? Він і так завалиться через кілька років

Воронченко відповів на заяви РФ про "радикалів", які нібито хотіли підірвати Кримський міст.

Командувач ВМС про Керченський міст: та кому той міст потрібен? Він і так завалиться через кілька років
Игорь Воронченко
Фото: russian.rfi.fr

Командувач Військово-морськими силами України адмірал Ігор Воронченко розповів, що Росія ігнорує офіційні запити надати інформацію про стан захоплених у Керченській протоці українських моряків.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Воронченко пояснив, що перед моряками ставилося завдання - перейти з пункту базування "Одеса" в пункт базування "Бердянськ" і "Маріуполь".

"Це був спланований перехід для виконання рішення Ради національної безпеки про нарощування нашого корабельно-катерного угруповання. Вони, відповідно до плану, здійснювали перехід з пункту базування "Одеса" в пункт базування "Бердянськ" і "Маріуполь". Той факт, що на борту катерів перебували курсанти нашого військового інституту на стажуванні, ще раз підтверджує - ми здійснювали мирний перехід", - підкреслив командувач ВМС.

Воронченко також прокоментував заяви офіційних осіб РФ про те, що українські кораблі нібито планували підірвати Керченський міст. Він назвав подібні заяви абсурдними.

"Те, що там якісь чутки поширює президент Російської Федерації, що вони йшли підривати міст ... Та кому цей міст ваш потрібен?! Навіть за наявності того озброєння на катерах. Ну це абсурд - йти якимсь камікадзе підривати той міст. Він і так завалиться через кілька років, тому що спроектований неправильно і стоїть на зламі тектонічних плит", - додав командувач ВМС України.

Нагадаємо, 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Незважаючи на це, вранці російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських, у тому числі - протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку. Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і згодом пішли на атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" були підбиті і захоплені в нейтральних водах, троє моряків отримали поранення.

У зв'язку з актом агресії РФ проти України, Рада безпеки зібрала екстрене засідання, на якому представник РФ Дмитро Полянський заявив, що на українських кораблях "пропливали радикали, які хотіли підірвати Керченський міст".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram