ГоловнаСуспільствоЖиття

Аваков закликав не допустити "політичної корупції" під час виборів

Голова МВС вважає, що фінансування виборчої кампанії має здійснюватися тільки за рахунок виборчого фонду.

Аваков закликав не допустити "політичної корупції" під час виборів
Аресен Аваков
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що на сьогодні в Центрвиборчком подано 38 заяв кандидатів у президенти, а рахунки виборчих фондів відкрили лише декілька з них.

Про це повідомляють на сайті МВС.

"Проведення чесних, прозорих і демократичних виборів - важливо для суспільства ... МВС спільно з ЦВК і Громадянською мережею «ОПОРА» створили систему оперативного реагування на порушення виборчого законодавства. Ви звертаєтеся до нас, коли бачите порушення, ми проводимо перевірку. І якщо є порушення - є відповідна реакція, як з боку МВС, так і з боку ЦВК", - сказав Аваков.

Окремо він наголосив на неприпустимості фінансування кандидатами виборчої кампанії незаконним шляхом.

"На сьогодні в ЦВК подано 38 заяв кандидатів у президенти. Рахунки виборчих фондів відкрили лише декілька з них. Я наполягаю, що фінансування виборчої кампанії має бути тільки з рахунку виборчого фонду. Тільки з грошей, які «білі» і зрозумілі. Це принципово. Ми не повинні допускати політичної корупції, яка виходить у світ через фінансування виборчого процесу з незрозумілих фондів", - наголосив голова МВС.

"Разом з тим, на цьому шляху ми вже маємо тривожні та неприпустимі випадки. Так, цими вихідними в Кропивницькому напали на учасника громадського руху «ОПОРА», який разом із поліцією викривав порушення на виборах", - зазначив Аваков.

За словами начальника головного управління поліції в Кіровоградській області Романа Козьякова, за фактом нападу було розпочато кримінальне провадження за статтею "хуліганство". На сьогодні в Кропивницькому відділі поліції було 10 звернень про порушення виборчого законодавства, складено шість протоколів. Матеріали надсилаються до суду.

Як розповів радник міністра внутрішніх справ Іван Стойко, на Нацполіцію під час виборчої кампанії покладається широке коло обов'язків.

"Поліцейські забезпечуватимуть проведення зустрічей із керівниками політичних партій і громадських організацій з метою роз'яснення неприпустимості дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні. Запобігатимуть розповсюдженню агітаційних матеріалів, надрукованих з порушенням законодавства України. Перевірятимуть і вживатимуть необхідних заходів за всіма зверненнями громадян про події, пов'язані з проведенням передвиборної кампанії і виборів. Реагуватимуть на факти блокування роботи об'єктів транспортної і критичної інфраструктури і втручання у виборчий процес", - зазначив Стойко.

Також, за його словами, Нацполіція цілодобово охоронятиме приміщення окружних і дільничних виборчкомів і супроводжуватиме членів дільничних комісій під час перевезення виборчих бюлетенів і документів.

Заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич додав, що для забезпечення громадської безпеки та порядку під час фінального етапу виборчих перегонів необхідно залучити близько 60 тис. правоохоронців:

"При цьому додатково повинні бути сформовані резерви з числа спецпідрозділів поліції і Департаменту патрульної поліції, налагоджена робота слідчо-оперативних груп і груп документування з метою контролю за якістю виконання завдань особовим складом головних управлінь. Це за умови, що на повсякденні завдання поліції, а саме реагування на порушення, залишається щонайменше 15 тис. поліцейських, які цілодобово забезпечують правопорядок на вулицях населених пунктів. Тому необхідно також залучити військовослужбовців Нацгвардії, Держприкордонслужби, рятувальників ДСНС, працівників міграційної служби, постійного і змінного складу навчальних закладів поліції і системи МВС. У березні особовий склад Нацполіції буде переведений на посилений варіант несення служби", - розповів Фацевич.

Нагадаємо, з початку виборчої кампанії поліція зареєструвала 266 заяв про порушення і інші злочини, пов'язані з виборами президента. При цьому, за отриманою інформацією, відкрито вісім кримінальних проваджень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram