ГоловнаСуспільствоЖиття

Росія депортувала львівську сепаратистку, яка активно виступала на пропагандистських телеканалах

Віщур подала заяву про політичний притулок, але російські прикордонники відмовилися її приймати.

Росія депортувала львівську сепаратистку, яка активно виступала на пропагандистських телеканалах
Елена Бойко-Вищур
Фото: lentaua.net

Росія за рішенням суду депортувала сепаратистку зі Львова Олену Віщур (Бойко), яка в серпні 2015 року після обшуків СБУ втекла в Москву.

Про це повідомив у Фейсбуці головний редактор російського інтернет-видання PolitRussia Руслан Осташко.

"Олена перебуває в нейтральній зоні. У паспорті стоїть штамп із забороною на в'їзд у РФ. Зараз у неї відкритий тільки один шлях - в Україну, до Харкова", - написав він.

Осташко також заявив, що Віщур видворили незаконно, оскільки не закінчився термін подачі апеляції.

"Олену видворили незаконно за постановами, що не набули чинності. Дивіться уважно документ. Там чорним по білому написано, що ця постанова може бути оскаржена протягом 10 днів", - додав він.

За словами Осташка, зараз Віщур подала заяву про політичний притулок на пункті прикордонного пропуску відповідно до ст. 4 ФЗ "Про біженців". Журналіст також зауважив, що, відповідно до цього закону, прикордонники зобов'язані це повідомлення прийняти, а на час розгляду заяви Віщур повинна перебувати на території РФ, незважаючи на заборону про в'їзд.

"Олену не пускають у пункт пропуску, відмовляються приймати заяву про надання політичного притулку, руками виштовхують у нейтральну зону. Це якесь свавілля вже!" - додав він.

В Україні Віщур підозрюють за статтями "замах на територіальну цілісність і недоторканність України" і "державна зрада". Вона була активним автором сайту "Галицький яструб", де публікувалися антиукраїнські матеріали.

У Росії Бойко-Віщур відома своїми виступами на ток-шоу пропагандистських телеканалів. На її захист раніше виступив відомий пропагандист Дмитро Кисельов. Він заявив, що депортація в Україну ставить під загрозу життя 59-річної жінки та запропонував їй роботу в державному інформаційному агентстві "Росія сьогодні".

Раніше скандальна помічниця Віктора Медведчука, сепаратистка і поплічниця бойовиків на Донбасі Ксенія Шкода, яка також втекла в Москву, написала в Фейсбуці, що Віщур часто влаштовувала п'яні бешкети на орендованій квартирі. За це, на її думку, її і депортували.

Нагадаємо, в 2017 році Росія депортувала жительку Дніпра, яка напала з молотком на бійця АТО в оперному театрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram