ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Пацієнт з ботулізмом майже добу чекав на сироватку у Львівській області

На момент встановлення діагнозу в області не було необхідного препарату.

Пацієнт з ботулізмом майже добу чекав на сироватку у Львівській області
Фото: segodnya.ua

У Львівській області 25-річний житель Перемишлянського району перебуває в критичному стані через ботулізм. Медики змогли ввести сироватку майже через добу після госпіталізації і на другий день після отруєння, повідомляє Zaxid.net.

За даними видання, чоловік потрапив до лікарні ввечері 11 січня, майже через добу після отруєння. Встановлено, що чоловік їв мариновані гриби домашнього приготування в компанії друзів, інші учасники вечірки по медичну допомогу не зверталися. У Львівській обласній інфекційній лікарні йому діагностували ботулізм, проте зробити укол сироватки не змогли, оскільки її не було на території області.

"Департамент охорони здоров'я ЛОДА, щойно отримавши інформацію про випадок ботулізму, відправив до Києва по сироватку машину Центру медицини катастроф. 12 січня протиботулінова сироватка була у Львові і о 16:00 її ввели пацієнтові - через дві доби після вживання грибів і майже через добу після госпіталізації в лікарню", - сказано в повідомленні.

"З моменту захворювання до звернення по медичну допомогу і введення сироватки минуло доволі багато часу, токсин ботулізму встиг вразити всі життєво важливі органи та системи. Стан пацієнта дуже важкий, критичний. Він отримує все необхідне в таких випадках лікування, і тепер усе залежить від стану його організму", - повідомив директор інфекційної лікарні Сергій Федоренко.

Ботулізм - це гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum і її токсином, міститься в неправильно приготованих консервах або у разі неправильного зберігання. Основною причиною захворювання на ботулізм є продукти домашнього приготування: овочеві, грибні, м'ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солона, в'ялена і копчена риба.

У 2018 році Міністерство охорони здоров'я України вперше включило антитоксин у централізовані закупівлі для формування запасу сироватки. Всього минулого року в Україні зафіксовано 48 випадків ботулізму, п'ятеро людей загинули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram