ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін пропонує заборонити в Україні цирки з тваринами, але через п'ять років

Цей час необхідний, щоб передати тварин у спеціальні заповідники.

Кабмін пропонує заборонити в Україні цирки з тваринами, але через п'ять років
Правительство поддержало законопроект Минприроды о запрете цирков в Украине
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів розглянув і схвалив запропоновані Міністерством природи зміни в законодавство, що стосується захисту тварин від жорстокого поводження.

Про це повідомляють на офіційному сайті міністерства.

"Уряд підтримав наш законопроект, який врегульовує низку питань щодо захисту тварин від жорстокого поводження. Зокрема, і заборону використання диких тварин у цирках, з перехідним періодом п'ять років", - зазначив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

За його словами, цей час необхідний для того, щоб передати диких тварин у спеціальні заповідники і визначити місце їх подальшого проживання.

"Ми не можемо в один день заборонити використання тварин, не подумавши, що буде з ними далі, хто їх буде утримувати і годувати. Україна не перша країна, яка проходить цей шлях. Я також розумію, що ми отримаємо великий опір від людей, які не готові відмовитися від експлуатації тварин. Ми готові до цього протистояння", - додав Семерак.

Він підкреслив, що проблема неадекватного поводження з тваринами поширюється далеко за межі цирків. Зокрема, йдеться про утримання диких тварин у приватному секторі.

"Уряд сьогодні підтримав запропоновані нами зміни до Кодексу про адміністративні порушення та Кримінального кодексу ... Відповідно до запропонованих змін, розгляд справ про порушення щодо диких тварин віднесено до компетенції Державної екологічної інспекції, а з приводу домашніх і бездомних - Національної поліції", - пояснив Семерак.

Окрім того, сьогодні в Україні ніхто не має офіційної інформації щодо реальної кількості диких тварин, які перебувають у приватній власності, тому Мінприроди виступає за створення Єдиного електронного реєстру з обліку цих тварин. До реєстру власників повинні будуть вносити всі дані в обов'язковому порядку, також пропонують розробити Порядок вилучення диких тварин у недобросовісних власників.

Офіційно виступи диких тварин у цирках заборонені в таких країнах, як Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Данія, Латвія, Нідерланди, Румунія, Словенія, Фінляндія, Швеція. У Болівії, Греції, Данії, на Кіпрі та Мальті заборонені циркові виступи диких і домашніх тварин. В Угорщині та Португалії заборонено використання диких тварин у цирках, включених до Списку CITES I.

Нагадаємо, навесні минулого року більш ніж тисяча людей провели в Києві акцію за заборону використання тварин у цирку. Менш масова акція також проходила в січні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram