ГоловнаСуспільствоЖиття

В УПЦ МП вважають літургію в Андріївській церкві порушенням канонів

УПЦ МП не визнає поширення юрисдикції Константинопольського патріархату на території України.

В УПЦ МП вважають літургію в Андріївській церкві порушенням канонів
Вселенский патриархат провел службу в Андреевской церкви
Фото: Макс Левин

Представник Константинопольського патріархату єпископ Едмонтонський і Західної єпархії Іларіон (Рудник) провів літургію в Андріївській церкві в Києві без благословення голови Української православної церкви Московського патріархату митрополита Онуфрія, і тому її слід кваліфікувати як порушення канонів.

Про це повідомляють на сайті УПЦ (МП).

"Вчинення будь-яких богослужінь, а також вчинення інших дій будь-яким архієреєм на канонічній території іншої єпархії без дозволу місцевого єпископа заборонено низкою канонічних правил", - йдеться в заяві.

Зазначають, що УПЦ МП не визнає поширення юрисдикції Константинопольського патріархату на території України.

"Тож згадані дії Константинопольського патріарха взагалі і дії єпископа Іларіона зокрема слід розцінювати як антиканонічні, які ведуть до поглиблення конфлікту", - заявили в УПЦ МП.

Представники Московського патріархату стверджують також, що Андріївська церква не належить до території посольства жодної країни і не є посольським храмом, до якого можна було б застосувати принцип екстериторіальності.

"Не дивлячись на те, що Андріївська церква належить державі, її використання в богослужбових цілях представниками інших помісних православних церков має регламентуватися церковними правилами, а не тільки домовленостями з державною владою... Вчинення будь-яких богослужінь, а також вчинення інших дій будь-яким архієреєм на канонічній території іншої єпархії без дозволу місцевого єпископа заборонено низкою канонічних правил", - підкреслюється в заяві.

"Блаженніший митрополит Онуфрій є канонічним єпископом Києва і має всю повноту архієрейської влади. Тому навіть якщо прийняти точку зору Константинопольського патріархату, що Україна нібито є тепер вже його канонічною територією, то Блаженніший митрополит Київський і всієї України Онуфрій залишається, і сам патріарх Варфоломій визнає його, канонічним Митрополитом Київським. Отже, навіть з погляду канонічної логіки Константинопольського патріархату самовільно проведену ієрархом цієї церкви сьогодні літургію в м. Києві слід кваліфікувати як однозначне порушення канонів і порядку церковного життя", - заявили у відділі зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП.

Нагадаємо, у четвер, 13 грудня, Вселенський патріархат уперше провів службу в Андріївській церкві в Києві. На богослужінні були кілька десятків осіб, у тому числі, наприклад, міністр культури Євген Нищук і директор департаменту у справах релігій і національностей Мінкультури Андрій Юраш.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram