ГоловнаСуспільствоВійна

Геращенко: обмін заручниками зривається через Росію

"Росіяни відмовляються визнати своїх «іхтамнєтов» в українських в'язницях"

Геращенко: обмін заручниками зривається через Росію
Фото: Макс Левин

Україна запропонувала на переговорах у Мінську провести обмін заручниками напередодні Нового року, але через позицію Росії він зривається.

Про це повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі переговорів у Мінську Ірина Геращенко.

За її словами, Україна хоче одночасно провести обмін з Росією за формулою "23 на 23" і її окупаційними адміністраціями на Донбасі за формулою "69 на 19".

"Ми готові повторити минулорічний успіх і провести черговий етап звільнення 27 грудня. На жаль, РФ і їхні маріонетки відмовилися від чергової ініціативи України і зірвали і цю пропозицію звільнення українців. Росіяни відмовляються визнати своїх «іхтамнєтов» в українських в'язницях. Відповідальність за те, що звільнення заручників заблоковане - повністю на російській стороні", - заявила Геращенко.

Нагадаємо, що останній масштабний обмін заручниками між Україною і бойовиками "ЛДНР" на Донбасі пройшов 27 грудня 2017 року.

Питання обміну засуджених в Україні росіян на українських політв'язнів у РФ обговорюється давно. Однак офіційних відповідей на запити української сторони з приводу обміну влада РФ не дає.

У серпні 22 громадян РФ звернулися до президента Володимира Путіна з проханням обміняти їх на українців. Однак Росія ніяк не відреагувала на ці звернення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram