ГоловнаСуспільствоЖиття

​Денісова про Святошинський інтернат: зміни є, але більшість рекомендацій залишили без уваги

Омбудсмен розповіла про відвідини Святошинського психоневрологічного інтернату.

​Денісова про Святошинський інтернат: зміни є, але більшість рекомендацій залишили без уваги
Фото: Людмила Денисова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповіла про те, як відвідала Святошинський психоневрологічний інтернат.

Про це вона написала в Фейсбуці.

"Сім місяців тому я з моніторинговим візитом відвідала Святошинський психоневрологічний інтернат. Тоді я була шокована умовами, в яких перебуває близько 700 жінок. За результатами візиту я звернулася до всіх уповноважених органів з рекомендаціями щодо усунення виявлених проблем. Сьогодні я повторно відвідала Святошинський ПНІ, щоб перевірити як були виконані наші рекомендації", - написала Денісова.

Вона зазначила, що за цей час в інтернаті облаштували балкон-веранду для маломобільних людей, які раніше взагалі не могли виходити на прогулянки. Також були закуплені технічні засоби реабілітації - ширми, ходунки та стільці.

"Хоча вже є позитивні зміни, переважну кількість наших рекомендацій залишили без уваги. Жінки досі не мають особистих шафок, тому особисті речі зберігають під подушками. У корпусі для маломобільних пацієнтів залишається жахливий запах - підопічні ходять в туалет в тих же кімнатах, де живуть, а кімнати взагалі не провітрюються. Жінки виглядають неохайно і не мають елементарних речей: предметів гігієни, гарячої і питної води. Як тільки ми це зафіксували, то відразу з'явилася питна вода на спеціальних тумбах, а з кранів потекла гаряча вода. Також ми виявили, що приміщення погано опалюються, а в кімнатах підопічні курять", - повідомила омбудсмен.

Вона зазначила, що дозвілля в інтернаті організовано слабо - в відділеннях є телевізори, які не завжди працюють. При цьому один телевізор передбачений на одне відділення з 70 осіб, хоча стільців для перегляду є тільки 20.

"Вони фізично всі не можуть його дивитися. Гроші недієздатних осіб, опіку над якими здійснює інтернат, на їх потреби взагалі не витрачають", - додала Денісова.

Також, за її словами, не організований правильний режим харчування - в інтернаті не проводиться відбір і зберігання добової проби страв, що унеможливлює перевірку їх якості.

"На жаль, проблеми, які залишаються в цьому інтернаті є системними для таких установ. Бракує грошей і недостатньо персоналу. В цьому ж Святошинському ПНІ - 102 вакансії", - додала Денісова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram