ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін дозволив вивозити непридатні пестициди на утилізацію за кордон

В Україні з радянських часів залишилося понад 8,5 тисяч тонн отрутохімікатів.

Кабмін дозволив вивозити непридатні пестициди на утилізацію за кордон
Фото: npu.gov.ua

Кабінет Міністрів дозволив вивозити непридатні та заборонені до використання пестициди на утилізацію за кордон.

Про це повідомила прес-служба Мінприроди.

Накопичення ж пестицидів почалося в 1970-х роках після заборони використання низки засобів під час виробництва продуктів харчування. З того часу в Україні на складах залишилося понад 8,5 тисяч тонн непридатних пестицидів, які за старими нормами мали утилізуватися виключно всередині країни при наявності відповідного заводу. "І нічого, що це підприємство де-факто монополіст, з технологічно застарілим обладнанням і мізерними потужностями", - заявив міністр Остап Семерак.

"Як показала практика, зупинка такого підприємства автоматично заводить країну в колапс. На сьогодні виникла ситуація, коли у нас взагалі відсутні підприємства, які могли б здійснювати утилізацію цієї категорії відходів. Однак такі підприємства є в інших країнах, проте через законодавчі колізії досі була заблокована можливість утилізувати пестициди за кордоном", - додав він.

Рішення уряду дозволяє суб'єктам господарювання самим вирішувати, де утилізувати пестициди, навіть якщо в Україні буде працювати не одне, а кілька таких підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram