ГоловнаСуспільствоПодії

У Харкові виявили несанкціоноване звалище площею 8 гектарів

Бюджет міста недоотримував від 60 тис. гривень щодня.

У Харкові виявили несанкціоноване звалище площею 8 гектарів
Фото: khar.gp.gov.ua

У Харкові виявили незаконне сміттєзвалище на земельній ділянці, яку рік тому повернули у власність громади міста.

Про це повідомляють на сайті місцевої прокуратури.

Зазначають, що ділянка площею 8 га розташована на території колишнього заводу, недалеко від центру міста.

"Зазначену ділянку з 2005 по 2017 рік, за рішенням Харківської міської ради, орендувало одне з ТОВ. Землю міськрада виділила під будівництво торгового центру. Однак будівництво так і не почалося. До того ж підприємство останні чотири роки не платило за оренду. Прокуратура звернулася до суду і розірвала договір оренди. Земля вартістю понад 140 млн гривень повернулася у власність громади Харкова, під юрисдикцію міськради", - йдеться в повідомленні.

Як з'ясувалося, на цій ділянці облаштували сміттєвий полігон. При в'їзді на територію ділянки розташовано пропускний пункт, на якому здійснюється незаконний збір коштів з водіїв. Згідно зі свідченнями очевидців, за в'їзд однієї машини брали в середньому 100 гривень. Щодня, за різними даними, на територію звалища заїжджали від 40 до 100 автомобілів.

"Тож, навіть за найскромнішими підрахунками, бюджет міста недоотримував від 60 тис. гривень щодня", - зазначили в прокуратурі.

Слідством встановлено, що на ділянці працює вантажна техніка (бульдозери, екскаватори, трактори), яка приймає і розподіляє сміття по території і проводить земельні роботи. Крім того, за допомогою спецтехніки на території заводу розбирають метал, труби та цегляні споруди для їх подальшого продажу.

На звалищі також задіяні робітники бригади, які перебирають і сортують сміття.

Фото: khar.gp.gov.ua

Відкрито кримінальну справу за ч. 1 ст. 197-1 та ч. 1 ст. 239 КК України (самовільне зайняття ділянки і забруднення земель). В рамках досудового розслідування оцінять діяльність або бездіяльність посадових осіб Харківської міськради, які були зобов'язані забезпечити цільове використання земель і не допустити їх забруднення.

Нагадаємо, торік на Дергачівському сміттєвому полігоні біля Харкова трактор розчавив жінку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram