ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд поновив на посаді відповідального за зберігання арсеналу в Балаклії

Підполковника поновили на службі, а також нарахували йому зарплату за час звільнення.

Суд поновив на посаді відповідального за зберігання арсеналу в Балаклії
Фото: runews.su

Харківський апеляційний адміністративний суд поновив на посаді відповідального за зберігання озброєння на військовому арсеналі в Балаклії.

Про це повідомляє Depo.Харків із посиланням на постанову суду.

Згідно з матеріалами справи, підполковник, колишній начальник зберігання 65-го арсеналу, навесні 2018 року звернувся до суду з позовом до Міністерства оборони в особі міністра Степана Полторака, Генерального штабу ЗСУ та частини А 1352, в якому вимагав скасувати наказ про його притягнення до дисциплінарної відповідальності, звільнення через службову невідповідність; наказ про звільнення його в запас; стягнути невиплачений середній заробіток.

Підполковник вважає, що притягнення його до дисциплінарної відповідальності було безпідставним, необґрунтованим, несправедливим і незаконним, а реалізація зазначеного наказу виконана з порушенням норм законодавства.

Позов військовослужбовця було задоволено - підполковника поновили на службі, поновили на посаді начальника зберігання арсеналу, а також нарахували йому зарплату за час звільнення. Рішення набуло чинності у вересні 2018 року.

Генштаб і Міноборони подали апеляції, в яких просили скасувати рішення Харківського окружного адміністративного суду та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні претензій підполковника.

Розглядаючи справу, суд зазначив, що, згідно з наказом Міноборони, причиною виникнення пожеж став потужний вибух з подальшим розльотом боєприпасів на значну відстань. А основними умовами виникнення надзвичайної ситуації - відсутність дієвих заходів, спрямованих на забезпечення належного зберігання ракет і боєприпасів з боку посадових осіб військової частини і озброєння ЗСУ; неналежна організація роботи впродовж 2014-2016 років за напрямками озброєння, інженерної служби та пожежної безпеки тощо.

При цьому в наказі не вказано, що причиною НП стали саме дії підполковника.

Нагадаємо, 3 травня на технічній території військової частини "65 арсенал" Міністерства оборони в Балаклії виникло загорання сухої трави з наступними одиночними вибухами боєприпасів на площі близько 35 га.

У Міноборони назвали три версії інциденту. Перша версія - суха трава загорілася на технічній території, що не була очищена від вибухонебезпечних предметів, через потрапляння під гусениці пожежного танка елементів пороху. Згідно з другою версією, загоряння трави сталося через потрапляння іскри з димаря труби пожежного танка. За третьою версією, загорілися вибухонебезпечні предмети на технічній території під дією променів сонця.

Минулого року, в ніч на 23 березня, на території цього ж військового складу виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. На складі зберігалося 138 тис. тонн боєприпасів. За словами міністра оборони Степана Полторака, пожежа знищила 70% із них.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram