ГоловнаСуспільствоЖиття

Нобелівську премію з фізики отримав нащадок українських емігрантів

Нагороду отримали троє вчених за досягнення в галузі лазерної фізики.

Королівська академія наук Швеції назвала лауреатів Нобелівської премії в галузі фізики.

Головну наукову нагороду року отримали Артур Ашкін, Жерар Муру і Донна Стрікленд "за новаторські винаходи в галузі лазерної фізики", сказано в повідомленні академії.

Артур Ашкін отримав половину премії за винахід "оптичних пінцетів", які за допомогою лазера захоплюють частинки, атоми, віруси або живі клітини. Цей новий інструмент дозволив переміщати фізичні об'єкти, використовуючи тиск випромінювання. Ашкін досягнув успіхів у створенні лазера, що здатен "штовхати" частки в напрямку центру променя й утримувати їх там.

У біографії Ашкіна зазначено, що його батьки - Анна і Ізадор - емігрували у США з України: Анна була родом із Західної України, а Ізадор - з Одеси.

Другу половину премії присуджено Жерару Муру і Донні Стрікленд за створення найкоротших і найінтенсивніших лазерних імпульсів. Їхню революційну статтю було опубліковано 1985 року. Згодом ученим вдалося створити ультракороткі лазерні імпульси високої інтенсивності без руйнування підсилювального матеріалу. Використання високоінтенсивних лазерів дозволяє проводити операції на очах, інші сфери застосування ще вивчаються.

Напередодні було оголошено лауреатів премії в галузі медицини і фізіології. Завтра, 3 жовтня, назвуть лауреатів у галузі хімії, а 5 жовтня - лауреата Премії миру. "Нобелівський тиждень" завершиться 8 жовтня оголошенням лауреата премії з економіки.

Нагадаємо, цього року не вручають Нобелівську премію з літератури. Таке рішення ухвалено на тлі скандалу у Шведській академії, що відповідає за нагородження і відбір номінантів. Розмір премії у 2018 році складе 9 мільйонів крон - трохи більше за 1 мільйон доларів.

Зазначимо, що Україна висунула на Нобелівську премію миру режисера-політв'язня Олега Сенцова, який голодує в російській колонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram