ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Черга на лікування перетворилася на "чергу смерті" через діяльність чинної команди МОЗ, - нардеп Дубіль

Через безвихідь родичі та близькі вийшли до будівлі МОЗ, і вже майже місяць живуть біля неї в наметах.

Черга на лікування перетворилася на "чергу смерті" через діяльність чинної команди МОЗ, - нардеп Дубіль

З приходом у МОЗ команди Супрун, не дочекавшись операції, померло 38 осіб. Про це в своєму блозі на kievvlast.com.ua пише народний депутат з фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль.

"Перші причини цих смертей - непрозора черга, зволікання з включенням у неї, коли повинні ставити за 20 днів, а роблять це від 3 до 6 місяців, підпис в.о. міністра Уляни Супрун під дефіцитним бюджетом програми «Лікування громадян України за кордоном». Буває і так, що, навіть отримавши гроші через 3, 5, 7 місяців після подачі заяви, людина не доїжджає до лікарні, тому що її практично вбила хімія, яка продовжувала життя до операції. Тут кожен день на рахунку! І при цьому наприкінці минулого року МОЗ повертає 20 млн грн нібито невикористаних коштів за програмою в бюджет. І за це його керівництво отримує премії, хоча в черзі ще стоять люди", - написав депутат.

За його словами, минулого року з бюджету виділили 628 млн грн на 208 тяжкохворих пацієнтів. У цьому році цифру вирішили скоротити до 389 млн грн, При тому, що пацієнтів на початок року було навіть більше - 226.

"У травні кошти закінчилися - встигли пролікувати тільки 141 пацієнта. І людей перестали ставити в чергу, щоб показати - проблеми немає. Тільки нещодавно, завдяки діям активістів і, зокрема, голови ГО Національний рух "За трансплантацію" Юрія Андрєєва, вже 64 осіб включено в чергу, і ще близько сотні чекають внесення в список", - підкреслює депутат.

Він додав: знаючи, що гроші закінчаться, ще в лютому подав законопроект №8035 про збільшення фінансування програми "Лікування громадян України за кордоном" мінімум на 302 млн грн. Але за весь цей час законопроект так і не змогли прийняти у Верховній Раді.

Через безвихідь родичі та близькі вийшли до будівлі МОЗ, і вже майже місяць живуть біля неї в наметах. А минулого тижня – під стіни Верховної Ради.

"І коли ми з Олександрою Кужель вийшли до них, щоб подякувати за їхні старання і підтримати, поліція ледь не знесла одну з конструкцій мітингувальників", - каже нардеп.

"Паралельно, щоб не втрачати час, я звернувся до прем'єр-міністра, щоб він доручив Міністерству охорони здоров'я терміново використовувати залишок невикористаних коштів, що знаходяться на рахунках іноземних клінік від попередніх операцій, на пацієнтів, які цього зараз потребують. Наступного дня, після виступу на брифінгу у Верховній Раді разом з Юрієм Андрєєвим, де нашу боротьбу підтримали нардепи з інших фракцій, ми винесли це питання на розгляд бюджетного комітету", - продовжує Валерій Дубіль.

Бюджетний комітет дослухався до звернення і рекомендував Кабміну доручити Міністерству охорони здоров'я спільно з Мінфіном ретельно проаналізувати стан виконання бюджетних програм та ініціювати відповідний перерозподіл видатків з метою їх збільшення за бюджетною програмою "Лікування громадян України за кордоном", а про результати повідомити впродовж тижня.

Нагадаємо, днями стало відомо, що віце-прем'єр доручив Міністерству охорони здоров'я та Мінфіну знайти кошти для дофінансування. Валерій Дубіль пообіцяв разом із тяжкохворими домагатися голосування за законопроект, щоби в українців був шанс на життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram