ГоловнаСуспільствоЖиття

Київська влада не понесе відповідальності за затоплені авто, - юрист

Довести провину власника парковання в ТЦ буде дуже непросто.

Київська влада не понесе відповідальності за затоплені авто, - юрист
Фото: Оксана Коваленко\Facebook

Київська влада не понесе відповідальність за затоплення авто на парковці «Гуллівера». Про це в коментарі LB.ua заявила юрист Валентина Теличенко.

«Право на позов люди, автомобілі яких були затоплені (через нічний потопу в ТЦ «Гулівер», - ред.), природно, мають. Але для того, щоб отримати компенсацію за майновий збиток, необхідно встановити: чи є чиясь вина в затопленні, або це виключно стихійне лихо. Юридична особа, яка надає послуги з паркування - місце, охорона, бере за відповідні послуги гроші, тому несе відповідальність за збереження авто», - заявила вона.

У той же час, з її слів, довести провину і отримати компенсацію від власника парковки в ТЦ, як і залучити київську владу до відповідальності, буде дуже непросто.

Вона додала, що «для подачі такого цивільного позову потрібно на руках мати офіційний висновок експертизи, де буде зафіксовано: або порушення ГБН при будівництві паркування в торговому центрі, або інші порушення, які і стали причиною затоплення. Але, як показує практика, в таких випадках, як правило, в результаті все списується на погодні умови, форс-мажорні ситуації і стихійні лиха», - зазначила Теличенко.

«Що ж стосується відповідальності київської влади - вона настає тільки в тому випадку, якщо має місце умисне приховування порушень норм і стандартів при містобудуванні», - наголосила вона.

Нагадаємо, вночі 19 серпня через сильний дощ у Києві затопило декілька вулиць, паркування і супермаркет торгового центру, біля станції метро "Олімпійська" провалилась дорога

Останнім часом це вже четвертий "потоп" в Києві після сильного дощу. 23 липня було локальне підтоплення на лівому березі в районі метро "Лівобережна", 25 липня затопило правий берег, 16 серпня вперше потоп стався на вулиці Хрещатик.

Експерти заявляють, що без ремонту радянської інфраструктури Київ буде підтоплювати постійно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram