ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ планує дозволити лікарням купувати аптечні препарати за державний рахунок

Зараз лікарні не можуть купувати ліки, виготовлені в аптеках, за рахунок бюджетних коштів.

МОЗ планує дозволити лікарням купувати аптечні препарати за державний рахунок
Фото: Depositphotos/DragonImages

Державні медичні установи зможуть закуповувати ліки, виготовлені в умовах аптеки. Відповідний проект змін до постанови Кабінету Міністрів України №333 від 25 березня 2009 року оприлюднено на сайті МОЗ для громадського обговорення.

За чинним законодавством препарати, які виготовляють фармацевти в аптеках за рецептом лікаря або замовлення лікувально-профілактичного закладу, не можуть закуповуватися медустановами за бюджетні кошти, оскільки вони не підлягають реєстрації в Україні.

"На практиці така ситуація зумовила обмеження доступу населення до екстемпоральних лікарських засобів. З цього приводу МОЗ отримує повідомлення з регіонів", - сказано в пояснювальній записці до проекту нової постанови.

Запропонований документ пропонує продовжити до 1 січня 2020 року пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну.

Читайте: Список "Доступних ліків" зріс до 261 найменування

Крім того, пропонуються уточнення щодо закупівлі медустановами препаратів, що не входять до Національного переліку основних лікарських засобів. У цей час норма про закупівлю лікзасобів, що не входять до цього переліку, неоднозначно тлумачиться на місцях і, на думку авторів проекту, призводить до затримок у закупівлі необхідних ліків.

Нагадаємо, в березні 2017 року Кабмін затвердив новий Нацперелік основних лікарських засобів, а також низку змін до деяких нормативно-правових актів. Зміни, з-поміж іншого передбачають, що медустанови, частково або повністю фінансуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, зобов'язані спочатку на 100% покривати потреби в препаратах з переліку основних лікзасобів. Після повного покриття потреби можлива закупівля медикаментів, які не включені в нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram