ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна розраховує отримати 566 млн гривень за участь у миротворчих місіях ООН

Кошти безпосередньо надходять до державного бюджету, а не в бюджет ЗСУ.

Україна розраховує отримати 566 млн гривень за участь у миротворчих місіях ООН
Фото: mil.gov.ua

Україна розраховує отримати 566 млн гривень компенсації за участь у миротворчих місіях Організації Об'єднаних Націй.

Про це повідомив т.в.о. начальника Головного управління військової співпраці та миротворчих операцій Генерального штабу Збройних сил Валентин Левчик.

"Що стосується цифр відшкодування від секретаріату ООН, то є Закон України "Про державний бюджет". І там вказано, що в 2018 році планується отримання за рахунок відшкодувань з боку ООН 566 млн гривень. Це те, що має надійти як відшкодування за участь наших підрозділів", - сказав він.

Левчик додав, що в 2017 році до держбюджету з урахуванням погашення заборгованості від секретаріату ООН надійшло 1127 млн гривень.

Він також зазначив, що ці кошти безпосередньо надходять до державного бюджету, а не в бюджет ЗСУ.

Відзначимо, що НАТО не виплачує компенсацію Україні за участь у миротворчих місіях.

Нагадаємо, за офіційними даними Міноборони України, з 1992 року в міжнародних операціях узяли участь понад 44 тис. українських військових. За час незалежності України в таких операціях по всьому світу загинули більш ніж 30 українців.

На сьогодні Україна бере участь у восьми міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Міністерство оборони також до кінця року додатково відправить 16 військовослужбовців для участі в миротворчій місії в Афганістані. Також було прийнято рішення про участь у складі багатопрофільної інтегрованої стабілізаційної місії ООН у Малі, в якій візьмуть участь офіцер штабу і військовий спостерігач.

У березні президент Петро Порошенко заявив, що Україна готова збільшити присутність у миротворчих силах ООН, якщо це допоможе прискорити введення миротворців на Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram