ГоловнаСуспільствоВійна

Волонтери розповіли, як працюють російські системи виявлення снайперів

Після спрацьовування системи зір снайперові вдалося відновити лише на 30%.

Волонтери розповіли, як працюють російські системи виявлення снайперів
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Російською антиснайперською системою, якою нещодавно в Луганській області було пошкоджено приціл Bushnell Elite Tactical, що використовується снайперами однієї з механізованих бригад ЗСУ, ймовірно, був індикатор «Луч 1-М». Про це розповідають представники Фонду «Повернись живим» на своїй сторінці у Facebook.

Система, яка пошкодила приціл, працює на двох рівнях. На першому етапі спеціальний «пошуковик» шукає оптичні прилади в радіусі 2 км. Він вираховує «якість» оптики - на відміну від снайперського прицілу, звичайний бінокль «пошуковику» буде не цікавий.

Далі в роботу включається лазер, який у радіусі до 2 км спалює сітківку очей, шкодить лінзі приладу. Неозброєним оком пошкодження побачити дуже складно - реально підтвердити факт пропалювання лазером можна тільки після повного розбирання прицілу. Але зі зворотного боку прицілу можна побачити ледь помітний скол на лінзі.

У момент, коли російський прилад бив по Bushnell, снайпер не дивився в приціл. Це врятувало його. Коли аналогічна ситуація трапилася минулого разу, військовий зміг відновити зір тільки на 30%. Природно, після такого поранення про службу на посаді снайпера не може бути й мови.

Нагадаємо, раніше фонд "Повернись живим" розповів про те, що бойовики стріляють зі снайперських гвинтівок калібру 12,7 мм, снаряд такого калібру залишає великі дірки в тілі і здатен розірвати людину на шматки, "залежно, як пощастить".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram