ГоловнаСуспільствоЖиття

Двох кримчан з російськими паспортами помилково пустили у Фінляндію, - посол

"Всі кримчани вважаються громадянами України до виходу з громадянства".

Двох кримчан з російськими паспортами помилково пустили у Фінляндію, - посол

Двом жителям окупованого Криму видали фінські візи за російськими паспортами і впустили у Фінляндію. За словами посла України у Фінляндії Андрія Олефірова, це сталося помилково.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Мені здається, що цих громадян спочатку пустили у Фінляндію за туристичною візою через людський чинник: кожен рік у консульствах у Санкт-Петербурзі видають до мільйона шенгенських віз. Законодавства, що забороняє видавати візи таким особам, звичайно ж, немає - це просто добра воля країн-членів Європейського союзу у відповідь на звернення української сторони", - зазначив посол.

Олефіров додав, що остання інстанція в таких питаннях - не консульство, а міграційна влада, яка вже всередині країни перевіряє документи приїжджих.

"Коли фінська міграційна влада зрозуміла, звідки приїхали ці особи і що це та сама серія документів, які видаються саме в Криму, вона вчинили відповідно до рекомендацій нашого МЗС. Всі кримчани вважаються громадянами України до виходу з громадянства", - підсумував дипломат.

Раніше, 27 липня, російське інформагентство РБК повідомило, що громадянам РФ, подружжю Наталії Кушнаренко та Михайлу Бережному, може загрожувати депортація з Фінляндії в Україну за те, що свої російські паспорти вони отримали в анексованому Криму.

Сім'я виїхала до Фінляндії у вересні 2017 року за туристичними візами, отриманими в Генеральному консульстві Фінляндії в Санкт-Петербурзі. Після прибуття вони зареєстрували підприємство і подали документи для отримання посвідки на проживання. У результаті подружжя отримало від фінської влади документ, в якому зазначалося, що в країні не визнають паспорти, видані кримським урядом.

Нагадаємо, 18 березня 2014 року Росія зробила всіх жителів Криму своїми громадянами. Щоб відмовитися від російського громадянства, потрібно було протягом місяця подати відповідну заяву. Ті ж, хто не подав, автоматично були визнані громадянами РФ.

Видані у Криму російські паспорти не визнаються країнами Заходу, зокрема, Євросоюзом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram