ГоловнаСуспільствоЖиття

У МВС вирішили інтегрувати ромів в українське суспільство до 2020 року

Створено спеціальну робочу групу.

У МВС вирішили інтегрувати ромів в українське суспільство до 2020 року
Фото: mvs.gov.ua

У Міністерстві внутрішніх справ створили робочу групу з питання інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство до 2020 року.

Про це повідомляють на сайті МВС.

"Ніхто в українському суспільстві не повинен почуватися аутсайдером. Треба створити умови, за яких усі зможуть повноцінно інтегруватися в українське суспільство, налагодити довірливі відносини між людиною і державою. Будь-які форми дискримінації неприпустимі в сучасній демократичній правовій Україні", - зазначила заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук.

На її думку, для цього необхідно врегулювати "прогалини" в законодавстві та розробити відповідні алгоритми взаємодії для того, щоб всі почувалися безпечно і мали рівний доступ до соціальних і адміністративних послуг.

"Ми повинні перейти від декларативних намірів до практичних дій", - підкреслила Ковальчук.

Спеціаліст Ради Європи з питань ромів Зола Кондур і собі зазначила, що офіс РЄ в Україні запускає проект з питання нацменшин, зокрема ромів.

"Серед основних пунктів: профілактична робота з населенням у місцях стихійних поселень ромів, забезпечення громадського порядку і безпеки в цих місцях; профілактика втягнення у злочинну діяльність дітей циганської національної меншини; виявлення і реагування на заклики до вчинення протиправних дій щодо ромів та інші", - пояснили в МВС.

Нагадаємо, за даними Нацполіції, в Україні проживає понад 100 тисяч ромів, які мешкають у понад 3 тис. таборах.

23 червня у Львові під час нападу на табір ромів убили людину і поранили ще чотирьох. За нападом стоїть неонацистська неформальна організація "Твереза і зла молодь". У квітні-червні відбулися ще мінімум три напади на ромські тимчасові поселення, за якими стояли праворадикали з "С14" і "Національних дружин".

Після цього голова Нацполіції доручив взяти табори під захист. Також, за його словами, у всіх областях будуть створені підрозділи для розслідування ксенофобських злочинів.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обговорив з послами і дипломатами країн G7 розслідування нападів на циганські поселення, а також запропонував обмежити в'їзд неонацистам у країни ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram