ГоловнаСуспільствоОсвіта

МЕРТ запропонувало підвищити стипендії студентам інженерних, технічних, аграрних спеціальностей

"Ми випускаємо більше юристів та економістів, ніж потрібно, і недобираємо інженерів".

МЕРТ запропонувало підвищити стипендії студентам інженерних, технічних, аграрних спеціальностей
Фото: Надано автором

Кабінет Міністрів може з 2019/2020 навчального року підвищити стипендії студентам інженерних, технічних і аграрних спеціальностей.

Про це йдеться в пропозиціях Міністерства економічного розвитку і торгівлі, що стосуються механізму державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних і робітничих кадрів, підвищення кваліфікації кадрів.

Проект постанови, який уже отримав підтримку урядового комітету на чолі з міністром Степаном Кубівим, передбачає, що вже з 2018/2019 навчального року вузам буде заборонено заміщати недобір на технічні спеціальності шляхом додаткового набору, наприклад, юристів. Крім того, з державного замовлення приберуть освітній напрямок "Право" для бакалаврів і магістрів заочної форми навчання.

У 2019/2020 навчальному році державне замовлення планують формувати з урахуванням потреб ринку праці та економіки. "Так, згідно з новим механізмом, студенти з найбільш затребуваних на ринку праці напрямами підготовки (зокрема інженерним, технічним, аграрним і т.д.) отримають додаткову мотивацію - більш високу стипендію і додаткові соціальні пільги при першому працевлаштуванні", - йдеться на сайті МЕРТ.

Крім того, на основі аналізу та прогнозування ринку праці повинна бути створена методика формування державного замовлення на наступні навчальні роки, а аналіз безробіття буде враховуватися при формуванні держзамовлення на наступний рік. Також планують впровадити систему моніторингу працевлаштування за напрямами підготовки та видами економічної діяльності для подальшого коригування обсягів державного замовлення на наступний навчальний рік.

"Сьогодні державне замовлення не відображає потреб ринку. Ми випускаємо більше юристів та економістів, ніж потрібно, одночасно суттєво недобираємо інженерів, математиків та інших фахівців, в яких підприємства мають велику потребу. Тому складається парадоксальна ситуація - держава спочатку оплачує навчання непотрібної професії, допомогу з безробіття, якщо людина не може знайти роботу за фахом, а потім ще і перепідготовку. А фахівців за затребуваними професіями підприємства наймають за кордоном, тому що українців не можуть знайти", - заявив Кубів.

Нагадаємо, в 2017 році уряд зменшив державне замовлення на підготовку кадрів у вищих навчальних закладах майже на 17% порівняно з 2016 роком - до 213 тис. осіб. У грошовому вираженні держзамовлення 2017 року становило 23,69 млрд грн.

Звичайна стипендія для студентів вузів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються на бакалавра, спеціаліста або магістра, становить 1300 гривень, підвищена - 1660 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram