ГоловнаСуспільствоЖиття

Денісова стурбована нападом на табір ромів у Києві

Омбудсмен звернулася до столичної влади та Нацполіції.

Денісова стурбована нападом на табір ромів у Києві
Фото: facebook/Людмила Денісова

Омбудсмен Людмила Денісова звернулася до керівництва Нацполіції і мера Києва Віталія Кличка з приводу нападу на табір ромів у київському парку "Голосіївський".

Про це повідомляють на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"З огляду на те, що в цій ситуації вбачаються явні ознаки дискримінації за національною ознакою і розпалювання ворожнечі стосовно циган, уповноваженим направлено звернення до керівництва ГУНП у м. Києві з проханням надати належну правову оцінку діям радикально налаштованих осіб і вжити відповідних заходів реагування", - йдеться в повідомленні.

Омбудсмен також звернулася до мера Києва з проханням надати вичерпну інформацію про заходи, які вживає КМДА для врегулювання проблемних питань циганських поселень у столиці, а також поінформувати про заходи щодо забезпечення соціальних і житлових прав циган, що проживали в знищених поселеннях.

Денісова висловила стурбованість тенденцією до збільшення кількості інцидентів на ґрунті нетерпимості стосовно представників циганської нацменшини. Також на контролі уповноваженого продовжує перебувати провадження зі спалення табору ромів на Лисій горі в Києві, у Львові та на Тернопільщині.

"Такі прояви ксенофобії потребують особливої уваги з боку правоохоронних органів, зокрема, більш ретельного розслідування, а також вжиття заходів превентивного характеру щодо недопущення таких випадків у майбутньому", - наголосила Денісова.

Вона нагадала, що в 2013 році було прийнято Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство циганської національної меншини до 2020 року і затверджено відповідний План заходів щодо її реалізації.

Нагадаємо, 7 червня представники націоналістичної організації "Національні дружини" виселили табір ромів, який поселився на вулиці Палладіна в Києві. Знімаючи все на відео, вони розбили тимчасові споруди, перешкоджаючи працівникам парку і лісового господарства розчищати територію. Поліція порушила справу за статтею "хуліганство".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram