ГоловнаСуспільствоЖиття

Українського полярника евакуювали зі станції "Академік Вернадський"

У Миколи Весельського почалися ускладнення після апендициту.

Українського полярника і біолога Миколу Весельського евакуювали з антарктичної станції "Академік Вернадський" через апендицит. Про це повідомив голова Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

"Учора успішно завершилася рятувальна операція - нашого колегу Миколу Весельського, біолога 23-ї української антарктичної експедиції, успішно доставили зі станції "Академік Вернадський" в лікарню в чилійському місті Пунта-Аренас", - написав Дикий на своїй сторінці у Фейсбуці.

Дикий зазначив, що перед транспортуванням Весельського намагався оперувати на станції український лікар, але через ускладнення було вирішено евакуювати хворого на материк.

"Усе спрацювало як годинник: спочатку за нашим полярником зі станції "Палмер" через лід пробився американський криголам "Лоренс М. Голд", на борту наш і американський лікарі разом надали додаткове лікування, поки пацієнта добу транспортували до найближчого аеропорту - на чилійській станції "Фрей", розташованій на острові Кінг-Джордж", - повідомив голова наукового антарктичного центру.

Читайте: Український інтерес в Антарктиді

У рятувальній операції брали участь українські дипломати з посольства України в Аргентині і постпредства України в Чилі. Вони сприяли використанню військово-транспортного літака військово-повітряних сил Чилі зі своїм медперсоналом, який забрав українця на материк у найближчий чилійський госпіталь.

"Зараз наш Микола не тільки під надійним лікарняним наглядом у гарній лікарні, але також із супроводом нашого земляка - українського лікаря з Буенос-Айреса, який забезпечує всі місцеві формальності, знімає мовну проблему і буде супроводжувати пацієнта в Україну", - сказано в повідомленні.

Український учений перебуває під наглядом чилійських лікарів. Його планують транспортувати через Атлантику.

Нагадаємо, в Антарктиці працюють дві українські експедиції. У 2018 році Міністерство освіти і науки виділило 15 млн гривень на ремонт станції "Академік Вернадський".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram