ГоловнаСуспільствоЖиття

Геращенко вимагає службового розслідування в Мінсоцполітики через гендерне питання

Чиновник міністерства заявив, що жінка в армії не може бути снайпером.

Геращенко вимагає службового розслідування в Мінсоцполітики через гендерне питання
Фото: EPA/UPG

Голова Мінсоцполітики Андрій Рева пообіцяв оцінити гендерні висловлювання співробітника одного з департаментів міністерства. Йдеться про заяву директора департаменту заробітної плати та умови праці Міністерства соціальної політики України Сергія Рябоконя, який заявив, що жінки-військовослужбовці не можуть бути снайперами. Звернення до міністра ініціювала перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко сьогодні під час години запитань до уряду. Геращенко зажадала, щоб Рева дав оцінку поведінці свого підлеглого і провів службове розслідування.

"25 тисяч жінок підписали контракт і захищають нашу Батьківщину. З них три тисячі - офіцери. Від імені міжфракційного об'єднання "Рівні можливості" хочу висловити обурення і просити вас провести службове розслідування за чиновника Рябоконя", - сказала Геращенко.

За її словами, голова департаменту надіслав "абсолютно хамського" листа, відмовившись запросити представників об'єднання "Рівні можливості" на консультації зі зміни нормативів умов служби жінок в армії.

Читайте: Війна поза гендером. Як жінки несуть службу у лавах Збройних сил України

"Цей чиновник, сидячи в теплому кріслі, вважає, що певні фізичні особливості жінок заважають їм служити снайперами. А ми вважаємо, що деякі особливості посадових осіб в тилу заважають їм залишатися чоловіками. Ми не дозволимо принижувати наших жінок-військовослужбовців", - зазначила Геращенко.

24 травня депутат Верховної Ради Світлана Войцеховська написала в Facebook, що під час консультацій з питань виконання Україною міжнародних зобов'язань у сфері гендерної рівності "Рябоконь, сміючись, заявив, що жінки в українській армії не можуть бути снайперами, оскільки 20-кілограмову гвинтівку за ними носить помічник-чоловік".

Нагадаємо, в грудні 2017 року Верховна Рада України прийняла закон про забезпечення рівних прав чоловіків і жінок в армії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram