ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Українські вчені провели ребальзамування тіла хірурга Миколи Пирогова

Цього разу російських вчених не залучали.

Українські вчені провели ребальзамування тіла хірурга Миколи Пирогова
Фото: Real-vin.com

Українські вчені провели ребальзамування тіла видатного хірурга Миколи Пирогова, яке перебуває у саркофазі в склепі Миколаївської церкви-усипальниці. Про це у вівторок повідомив директор Національного музею-садиби М. Пирогова у Вінниці Петро Гунько, передає Укрінформ.

"Протягом березня і квітня цього року українські вчені провели десяте ребальзамування тіла видатного хірурга Миколи Івановича Пирогова. Це було складне завдання, воно передбачало проведення цілого комплексу організаційних і методичних заходів, щоб унікальний науковий довготривалий експеримент щодо збереження тіла вченого в природному середовищі тривав. Відповідальність за проведення ребальзамування взяли на себе вчені і керівництво Вінницького національного медуніверситету ім. М. Пирогова. Аналогів такої роботи у світі немає", - повідомив Гунько.

За його словами, вартість робіт з ребальзамування тіла вченого становила 200 тис. гривень. Для проведення робіт з ребальзамування цього разу російських вчених не залучали.

Тіло Пирогова перебувало у розчині для бальзамування з 14 березня, а 19 квітня його повернули в саркофаг. Тепер усипальниця Миколи Пирогова знову відкрита для відвідувачів.

Тіло Пирогова, забальзамоване його учнем доктором Д. І .Виводцевим, зберігається в герметичній труні під склом вже більш ніж 135 років. Перше ребальзамування було проведено через 65 років після смерті Пирогова, потім аналогічні роботи проводилися українськими вченими в 1956 і 1973 роках. Ще двічі (у 1979 і 1988 роках) група московських учених з Науково-дослідної лабораторії Міністерства охорони здоров'я СРСР проводила ребальзамування і відновлення останків Пирогова.

Останні чотири ребальзамування тіла Пирогова відбулися вже в часи незалежності - разом з москвичами участь у цих роботах брали науковці Вінницького медичного університету та співробітники музею. Для цього в музеї Пирогова навіть обладнали спеціальну лабораторію - такі процедури тут виконувалися в 1994, 2000, 2005 і 2011 роках за участю спеціалістів науково-дослідного і навчально-методичного центру біомедичних технологій Всеросійського інституту лікарських і ароматичних рослин (ВІЛАР).

На початку року комісія музею-садиби звернулася до Кабінету Міністрів з проханням дозволити ребальзамування тіла вченого і виділити на це 199 тис. 34 грн. Питання доцільності такої процедури порушила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. На її думку, ці кошти можна було б витратити на придбання ліків для онкохворих.

Однак у ситуацію втрутилася місцева влада, закликавши втрутитися прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Прем'єр запевнив, що особисто проконтролює ситуацію і підтримає музей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram