ГоловнаСуспільствоВійна

Туреччина готова відрядити миротворців на Донбас

Порошенко та Ердоган провели зустріч у Стамбулі.

Туреччина готова відрядити миротворців на Донбас
Фото: president.gov.ua

Туреччина підтримала розгортання миротворчої місії ООН на окупованій частині Донбасу і заявила про готовність узяти в ній участь.

Про це повідомила прес-служба президента України Петра Порошенка, який у понеділок зустрівся в Стамбулі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Вони обговорювали стан підготовки до сьомого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Турецькою Республікою.

Також порушували питання співпраці в торговельно-економічній та інвестиційній сферах, а також можливості реалізації спільних проектів у енергетичній галузі. Серед іншого, йшлося про тристоронню співпрацю між Україною, Туреччиною і Катаром.

Порошенко поінформував владу Туреччини про ситуацію на Донбасі.

Крім цього, відбувся обмін думками про ситуацію в окупованому Росією Криму, зокрема щодо звільнення з російських в'язниць українських політичних в'язнів.

У зустрічі також узяли участь Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та Заступник Глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв.

Нагадаємо, у лютому 2018 року з'явилася доповідь Інституту Хадсона, підготовлена на прохання колишнього генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, яка стосується можливого формату миротворчої місії для Донбасу. Він передбачає, що в Україну відрядять близько 20 тисяч миротворців і 4 тисяч поліцейських, які охоплять усю територію ОРДЛО, включно з державним кордоном. Учасниками місії можуть бути миротворці з країн, що не входять до НАТО, прийнятні як для України, так і для Росії. Наприклад, з Білорусі, Казахстану, Монголії, Австрії, Фінляндії, Швеції, Португалії, Греції, Аргентини, Бразилії, Чилі.

Нині на сході України працює спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в складі близько 700 неозброєних спостерігачів.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram