ГоловнаСуспільствоВійна

На Донбасі оголошено чергове перемир'я з 5 березня

Прес-служба спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка оприлюднила заяву ТКГ.

На Донбасі оголошено чергове перемир'я з 5 березня
Фото: Макс Левин

Тристороння контактна група офіційно заявила про початок повного і безстрокового припинення вогню на Донбасі, починаючи з 00:01 5 березня.

"Тристороння контактна група за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей ... наголошує на важливості забезпечення миру і спокою для населення в зоні конфлікту на сході України і, керуючись раніше досягнутими угодами і зобов'язаннями сторін, підтверджує свою повну відданість всеосяжному, стійкому і безстроковому припиненню вогню, починаючи з 05 березня 2018 року 00 год. 01 хв. (за київським часом)", - йдеться в заяві ТКГ від 2 березня, переданій агентству "Інтерфакс-Україна" прес-службою спецпредставника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка.

Крім того, ТКГ підкреслює важливість прийняття і дотримання відповідних наказів про припинення вогню; ефективного застосування дисциплінарних заходів у випадках порушень режиму припинення вогню; незастосування вогню, включаючи вогонь; уникнення наступальних дій і розвідувальних операцій.

У заяві також йдеться про важливість суворої заборони, зокрема, ведення вогню в напрямку і з боку населених пунктів, розміщення і застосування важкого озброєння в населених пунктах і поблизу них, а також навмисного обстрілу цивільної інфраструктури, включаючи школи, дитячі садки, лікарні та громадські приміщення.

"Тристороння контактна група ... повторно заявляє про свою загальну і тверду прихильність повному виконанню Мінських угод", - підсумовується в заяві.

Нагадаємо, 28 лютого, після засідання ТКГ у Мінську, про підготовку нового перемир'я на Донбасі з 5 березня заявив постпред РФ в контактній групі Борис Гризлов. Спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік уточнив, що рішення про перемир'я поки що не прийнято.

Прес-секретар представника України в ТКГ Дарка Оліфер за підсумками засідання ТКГ в середу не повідомляла про плани ввести нове перемир'я. При цьому вона відзначала, що в районі смт Станиця Луганська Луганської області 5 березня може відбутися розведення сил і засобів сторін від лінії розмежування за умови дотримання режиму тиші.

Попереднє, так зване різдвяне, перемир'я було оголошено з 23 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram