ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Український математик отримав премію Вольфа в розмірі $100 тисяч

Премія Вольфа вважається другою за престижністю в сфері математики.

Український математик отримав премію Вольфа в розмірі $100 тисяч
Владимир Дринфельд
Фото: nas.gov.ua

Українському вченому Володимиру Дрінфельду присудили ізраїльську премію Фонду Вольфа з математики. Вчений досяг видатних результатів у зміцненні зв'язків між математикою і фізикою. Про це повідомляє прес-служба НАН України.

Нагорода присуджена за цикл інноваційних робіт з алгебраїчної геометрії, які "мають першорядну важливість" для теоретичної фізики, зокрема теорії струн. Український математик проводив дослідження в співавторстві з ще одним вченим - Александером Бейлінсоном. Дослідники працюють в Університеті Чикаго. Дрінфельд є членом-кореспондентом Національної академії наук України.

Премія включає грошову суму в розмірі 100 тисяч доларів. Щорічно нею відзначають 5-6 діячів у декількох сферах сучасної науки. Премія Вольфа є другою за престижністю після медалі Філдса в сфері математики. Нагороду вручатиме президент Ізраїлю Реувен Рівлін в Єрусалимі.

Володимир Дрінфельд народився 14 лютого 1954 року в Харкові, довгий час працював у Фізико-технічному інституті низьких температур імені Вєркіна. Результати його досліджень лягли в основу нових розділів сучасної математичної науки - теорії модулів Дрінфельда і теорії квантових груп. У 1990 році математик отримав за них Філдсовську медаль.

За 40 років існування премію Вольфа отримали 329 вчених з усього світу.

Нагадаємо, раніше український математик Марина В'язовська отримала престижну премію Салема за те, що "вирішила задачу, над якою вчені працювали кілька століть".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram