ГоловнаСуспільствоВійна

ОБСЄ: перемир'я на Донбасі використовується для підготовки до більшого насильства

У 2017 році змінилася відстань між позиціями сторін.

ОБСЄ: перемир'я на Донбасі використовується для підготовки до більшого насильства
Александр Хуг
Фото: Макс Требухов

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявив, що періоди затишшя протиборчі сторони на Донбасі використовують для підготовки до ще більшого насильства.

У коментарі DW він нагадав, що минулого року було чотири відновлення зобов'язань із дотримання режиму припинення вогню: на Великдень, у період збору врожаю, на початку навчального року і в період зимових свят.

"Щоразу ми бачили одне і те саме: різке скорочення насильства і потім поступове його зростання... Минулого року місія бачила появу нових окопів, особливо у спокійніші періоди. Сторони використовували цей час не для розведення сил і відведення озброєнь, а готувалися до більшого насильства: копаючи окопи, іноді пересуваючи позиції вперед і розміщуючи важке озброєння там, де його не повинно бути", - сказав він.

"У 2017 році змінилася відстань між позиціями сторін. Вони зблизилися, причому не в одному місці. Щоразу, коли сторони пересувають свої позиції ближче одна до одної, ми фіксуємо збільшення напруження, що часто виливається в насильство", - додав Хуг.

Він також відзначив збільшення числа постраждалих серед цивільного населення минулого року.

"Кількість жертв і постраждалих серед цивільних осіб у 2017 році сягнула 478 осіб: 86 були вбиті, решта отримали поранення; порівняно з 442 особами у 2016 році, з яких 88 загинули. Їх може бути більше, це лише ті випадки, які ми змогли підтвердити", - сказав Хуг.

Нагадаємо, перемир'я, яке набуло чинності з 23 грудня, російсько-окупаційні війська останніми днями все частіше порушують, повідомив штаб АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram