ГоловнаСуспільствоЖиття

НАЗК своєю бездіяльністю вибілює декларації топ-чиновників, - StateWatch

В Агентстві роблять позитивні висновки за деклараціями на підставі відсутності інформації, говорить експерт.

НАЗК своєю бездіяльністю вибілює декларації топ-чиновників, - StateWatch
Фото: Макс Левин

Топ-чиновники не фігурують у кримінальних розслідуваннях про неправдиве декларування тому, що НАЗК вибілює їхні декларації, прикриваючись бездіяльністю.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна заявив Гліб Канєвський, голова правління StateWatch, на підставі аналізу всіх кримінальних проваджень, які є в реєстрі судових рішень від 2015-го за статтею 366 КК (декларування недостовірної інформації).

"Один із прикладів з низки тих, щодо яких НАЗК зробило позитивні висновки - народний депутат від БПП Олександр Третьяков. Він пройшов перевірку НАЗК. Однак була інформація в ЗМІ, що він має квартиру в Ізраїлі. Так от, у висновках НАЗК ви не побачите жодної інформації про Ізраїль, про те, чи здійснювало НАЗК узагалі якусь перевірку інформації в Ізраїлі. У НАЗК нам пояснили, що держава Ізраїль на звернення НАЗК просто не надала жодної інформації про нерухоме майно громадянина Третьякова. Тож у НАЗК прийшли до висновку, що майна він там не має і порушень жодних немає", - сказав Канєвський.

Загалом за статтею про декларування незаконної інформації завершено 194 кримінальні провадження, 136 із них веде Національна поліція.

"Саме Нацполіція повідкривала справи проти чиновників через те, що вони не подали - увага - декларацію протягом року після свого звільнення. Є така норма в законі про запобігання корупції, яка зобов'язує чиновників декларуватися навіть після свого звільнення протягом року. Багато людей на місцевому рівні просто не знали про існування такої норми", - зазначив Канєвський.

Тому експерт вважає, що НАЗК необхідно провести національну просвітницьку кампанію, протягом якої донести до чиновників усіх рівнів по всій Україні норми закону про запобігання корупції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram