ГоловнаСуспільствоЖиття

В Одесі водій автомобіля на єврономерах виграв суд у митниці

Суд скасував штраф у розмірі 500 тис. гривень.

В Одесі водій автомобіля на єврономерах виграв суд у митниці
Фото: goodvin.info

Малинівський райсуд Одеси скасував постанову митниці, яка оштрафувала водія автомобіля BMW 320D з польськими номерами на 500 тис. гривень.

Про це повідомляє "Думская".

5 травня 2016 року співробітники Ізмаїльського відділу поліції зупинили авто з польськими номерами. Перевіривши документи, вони повідомили про факт використання українцем авто з іноземною реєстрацією в Одеську митницю. Митники постановили стягнути з водія 500 тис. гривень - 300% від суми нібито не виплачених митних платежів. Згідно з постановою, "транспортний засіб, ввезений на територію України нерезидентом у пільговому режимі, використовувався як товар з іншою метою, ніж ті, у зв'язку з якими було надано такі пільги".

Водій у своєму позові просив скасувати цю постанову як незаконну. За словами позивача, машину ввіз в Україну громадянин Польщі, який тимчасово передав її йому. Згідно зі ст. 380 Митного кодексу, громадянам-нерезидентам дозволяється ввозити в Україну транспортні засоби особистого користування - на термін до одного року.

При цьому водій стверджує, що він не цікавився і не зобов'язаний знати, в якому режимі був ввезений автомобіль, чи були отримані на ввезення будь-які митні пільги. Він не міг мати наміру порушити митні правила, оскільки не є ні власником автомобіля, ні особою, відповідальною за дотримання правил митного режиму.

Суддя погодилася з доводами позивача і зазначила, що відповідач, тобто митники, не змогли довести факт порушення митних правил. Митниця не оскаржила постанову, і та набула чинності.

Нагадаємо, раніше в Одесі оштрафували на 3,6 млн гривень жінку-водія Cadillac Escalade з литовськими номерами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram