ГоловнаСуспільствоВійна

Контактна група підтвердила готовність провести обмін полоненими до новорічних свят

Занепокоєння викликає ситуація з безпекою.

Контактна група підтвердила готовність провести обмін полоненими до новорічних свят

Тристороння контактна група за участю представників ОРДЛО підтвердила готовність сторін виконати обмін полоненими на основі вже затверджених списків і узгодити в найкоротші терміни процедуру і дату обміну, щоб виконати цей обмін до новорічних і різдвяних свят.

Про це повідомила в Фейсбуці прес-секретар представника України в групі Леоніда Кучми Дарина Оліфер.

Вона також зазначила, що занепокоєння викликає ситуація з безпекою. Спостерігачі ОБСЄ систематично фіксують обстріли об'єктів інфраструктури, зокрема Донецької фільтрувальної станції, що може призвести до гуманітарної та екологічної катастрофи. Крім того, обстріли в районі Станиці Луганської з боку ОРЛО не дозволяють розвести сили і озброєння на цій ділянці.

Українська сторона також поінформувала ОБСЄ про виявлені протипіхотні міни радянського виробництва в районі н.п. Гладосове, де нещодавно було відновлено контроль України.

"В Україні міни ПМН-2 були знищені до 2011 року відповідно до Оттавської конвенції, яку Україна підписала 1999 року. Зате в РФ такі міни продовжують використовувати, вони були доставлені через неконтрольовану ділянку російсько-українського кордону", - зазначила Оліфер.

Також українська сторона звернула увагу на поведінку спостерігача СММ ОБСЄ, який дружньо привітав бойовика "ЛНР". "Таку поведінку ми вважаємо неприйнятною, так само, як і посмішки представників ОРЛО, якими супроводжувався процес передачі тіл загиблих бійців", - наголосила прес-секретар.

Також українська сторона висловила обурення тим, що внутрішньополітичні чвари в РФ продовжують впливати на події в Україні. Зокрема, мова про події в ОРЛО, де за безпосередньої участі РФ сталася зміна ватажків збройних формувань.

У рамках політичної підгрупи українська делегація закликала скасувати указ президента РФ про визнання документів, зроблених нелегітимною владою ОРДЛО.

"Також ми наполягаємо на відмові від експропріації української державної і приватної власності на території ОРДЛО і від встановлення т.зв. «кордону» в ОРДО. Окремо ми наполягаємо на створенні робочої підгрупи з питань непідконтрольної ділянки російсько-українського кордону. РФ усіляко блокує вирішення питання передачі Україні контролю за цією частиною держкордону, так само блокується виведення російських збройних формувань з території України і доступ СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включаючи непідконтрольну частину кордону", - зазначила Оліфер.

"Ми обурені цинізмом, з яким РФ і ОРЛО продовжують зривати відкриття КПВВ «Золоте». Цей пункт пропуску давно має працювати без додаткових умов, тому закликаємо російську сторону негайно виконати зобов'язання, які взяв на себе президент РФ у присутності колег по "нормандському формату" ще в жовтні 2016 року", - додала прес-секретар.

Нагадаємо, раніше Кучма заявив, що поки що не бачить перспектив вирішення ситуації на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram