ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму силовики затримали 6 кримських татар після обшуків (оновлено)

Обшуки пройшли в Бахчисараї, Старому Криму і в селищі Зарічне Сімферопольського району.

У Криму силовики затримали 6 кримських татар після обшуків (оновлено)
Фото: ura.ru

У Бахчисараї, Старому Криму і в селищі Зарічне Сімферопольського району окупованого Криму пройшли обшуки в активістів і громадських діячів.

Про це повідомляє "Крим. Реалії", а також громадський рух "Кримська солідарність" у Фейсбуці.

Після обшуку затримали Сейтумера Сейтумерова, а також ще п'ятьох осіб, які працевлаштовані в закладах громадського харчування Алімдара Белялова, в будинку якого вранці також пройшов обшук.

За словами Белялова, під час обшуку в його будинку силовики поводилися "вкрай м'яко", але зламали двері. Активіст повідомив, що не підписав жодних документів з приводу обшуку, а тільки протокол про вилучення його мобільного телефону, який силовики забрали зі собою. Після обшуку в будинку Белялова зникли 3000 доларів і 60 000 рублів.

Сейтумерова знають у Криму як автора пейзажної фотографії. За даними з відкритих джерел, він має економічну освіту і є адміністратором у кафе "Салачыкъ'", власником якого є затриманий 11 жовтня Асанов Марлен.

Коментуючи сьогоднішній обшук у будинку Сейтумерова, один з активістів "Кримської солідарності" називає це "послідовним і цілеспрямованим тиском на активістів з метою змусити мовчати про те, що відбувається в Криму".

Кримські адвокати Едем Семедляєв і Еміль Курбедінов підтвердили інформацію про обшуки. "Черговий «удар» спецслужб Росії по «Кримській солідарності»! Обшуки в декількох регіонах!" - написав Курбедінов у Фейсбуці. Нагадаємо, раніше ФСБ звинуватила кримськотатарського активіста в "публічному заклику до порушення цілісності Російської Федерації".

Оновлення. П'ятьох затриманих у Старому Криму відпустили. Це Асан Зекер'яєв, Алім Зекер'яєв, Ресуль Абдураманов, Мустафа Ісаєв, Амет Умеров.

Кримськотатарський активіст Абдуллах Якубов оприлюднив відео, на якому знято п'ятьох кримчан, після того як їх відпустили з райвідділу. За їхніми словами, силовики не показували своїх документів під час затримання.

"Нам нічого не пояснювали, ходили з автоматами по хаті. Сказали, що потім пояснять", - розповів один із затриманих.

За даними "Кримської солідарності", на шостого затриманого Сейтумера Сейтумерова склали протокол про пропаганду нацистської чи екстремістської символіки. Його продовжують утримувати в поліції.

З переходом Криму під контроль Росії на півострові ФСБ проводить регулярні обшуки та допити журналістів, активістів, громадських діячів. Правозахисники характеризують це як "боротьбу з інакомисленням".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram