ГоловнаСуспільствоВійна

Україна готова видати бойовикам 313 осіб в обмін на 88 заручників (оновлено)

Це питання обговорювали на засіданні Контактної групи в Мінську.

Україна готова видати бойовикам 313 осіб в обмін на 88 заручників (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Україна готова передати бойовикам 313 осіб в обмін на 88 українських заручників, які перебувають у полоні на окупованій території Донбасу.

Про це заявила на брифінгу представник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

"Нам вдалося встановити 88 наших заручників зі списку 144, де вони перебувають. І ми готові передати для їх звільнення 313 осіб, як дозволяє українське законодавство ОРДО/ОРЛО для звільнення українців", - сказала Геращенко. Вона додала, що 20 вересня в Мінську на переговорах Контактної групи порушували це питання.

Оновлення. Геращенко також повідомила, що бойовики внесли в списки на обмін також екс-мера Слов'янська Нелю Штепу, яку в середу звільнили з-під варти й відправили під домашній арешт.

"Але сама пані Штепа, яка кликала бойовиків і війну на українську територію, відмовилася категорично бути учасницею цього обміну. Тому що вона, як ніхто інший, знає ціну тієї війни, яку вона кликала на українську територію", - зазначила Геращенко.

Також вона висловила занепокоєння з приводу розслідування справи Штепи і закликала слідство і суд "дуже ретельно розслідувати всі провадження, що стосуються сепаратизму".

"У мене є багато питань щодо того, чому інші мери, які кликали війну на Донбас і ганяли там з якимись прапорами, досі не відповідають за законом як причетні до сепаратизму і розколу України", - наголосила Геращенко.

Нагадаємо, українська сторона ТКГ заявила про готовність до компромісу для звільнення заручників на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram