ГоловнаСуспільствоВійна

Росія згодна на розміщення миротворців поза лінією розмежування на Донбасі

Меркель знайшла аргументи для переконання Путіна. 

Росія згодна на розміщення миротворців поза лінією розмежування на Донбасі
Фото: globallookpress.com

Росія погодилася з тим, щоб миротворча місія ООН мала доступ не тільки до лінії розмежування на Донбасі, а й до іншої території, де проводить свої інспекційні поїздки спостережна місії ОБСЄ.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кремля за підсумками телефонних переговорів президента Росії Володимира Путіна і канцлера ФРН Ангели Меркель. 

"З урахуванням висловлених Ангелою Меркель міркувань російський лідер зазначив готовність доповнити пропоновані в російському проекті резолюції Ради Безпеки функції згаданої місії ООН. Мається на увазі, що забезпечення охорони спостерігачів ОБСЄ ООНівцям може здійснюватися не тільки на лінії зіткнення після розведення сил і засобів обох сторін, але й в інших місцях, де СММ ОБСЄ проводить свої інспекційні поїздки відповідно до мінського Комплексу заходів", - сказано в ньому.

Про українсько-російський кордон у повідомленні не говориться. Президент Петро Порошенко  наприкінці серпня заявив, що у СММ немає можливості відкрити спостережні бази поблизу неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, хоча це і передбачено мінськими угодами.

Нагадаємо, 5 вересня президент Росії Путін висловив підтримку ідеї розмістити на сході України миротворчу місію. При цьому вона має стояти тільки на лінії розмежування, а Україна має погодити її з "ДНР" і "ЛНР", говорив Путін. Відповідна російська резолюція спрямована до Ради Безпеки ООН.

Президент України  Петро Порошенко, виступаючи у Верховній Раді 7 вересня,  заявив, що до складу миротворчої місії не мають уходити представники "ДНР" або "ЛНР" і Росії, а її мандат повинен поширюватися на всю територію окупованого Донбасу. Також Порошенко відмовився погоджувати параметри місії з "російськими бойовиками".  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram