ГоловнаСуспільствоЖиття

Супрун поки що не бачить підстав для введення надзвичайної ситуації у Львові

При цьому лабораторні дослідження показали високу концентрацію бактерій біля сміттєвих контейнерів.

Супрун поки що не бачить підстав для введення надзвичайної ситуації у Львові
Фото: Макс Требухов

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун поки що не бачить офіційних підстав для введення у Львові надзвичайної екологічної ситуації у зв'язку з проблемами утилізації твердих побутових відходів.

Про це вона заявила на брифінгу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Як бачимо, місто не завалене сміттям. Якщо ми разом попрацюємо, то нам не потрібно буде вводити надзвичайний стан, оскільки це дуже велике навантаження для всіх людей. Ми хотіли б вирішити цю проблему окремо. Але водночас побачимо, як швидко ми зможемо її вирішити. Якщо треба буде, то буде (введена надзвичайна ситуація, - ред.)", - заявила Супрун.

"Зараз я не бачу підстав для надзвичайної ситуації", - підкреслила в.о. голови МОЗ.

Водночас вона зазначила, що лабораторні дослідження ґрунту показали надзвичайно високий рівень концентрації бактерій біля сміттєвих контейнерів у місті, що може призвести до спалахів інфекційних захворювань, якщо ці відходи не прибрати найближчим часом.

Супрун розповіла, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман попросив голову Львівської ОДА Олега Синютку провести переговори з міськими головами області, щоб вони могли прийняти сміття, а також доручив міністру ЖКГ Геннадію Зубку провести аналогічні переговори з головами інших обласних держадміністрацій.

Тим часом мер Львова Андрій Садовий заявив, що в місті ситуація дуже складна: не вивезено сміття з 37% контейнерних майданчиків, їхня загальна кількість перевищує 1250. За його словами, на більшості цих майданчиків ситуація близька до критичної, і він попросив Супрун озвучити цю інформацію на засіданні Кабінету Міністрів.

Нагадаємо, у Львові вже рік тривають проблеми з вивезенням сміття. Відколи через пожежу закрили міське звалище, Львів з великими труднощами вивозить сміття на інші полігони.

21 квітня 2017 року влада Львова за участю представників Кабміну та Львівської ОДА підписала меморандум з 20 містами області. Сміття зі Львова впродовж двох найближчих років мали приймати полігони цих міст.

9 червня Садовий заявив, що Львів обдурили і меморандум не виконується. Він також прямо звинуватив в організації сміттєвої блокади центральну владу в особі президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Комісія з надзвичайних ситуацій Львівської міськради двічі звернулася з проханням про оголошення міста зоною екологічного лиха. Два топові представники партії "Самопомочі" Олег Березюк і Оксана Сироїд оголосили голодування на знак протесту проти ігнорування проблеми Львова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram